Нефтохимик бе унищожен, но възкръсна

0
nefthaskovo

През 2009 година събитията в бургаския футбол са драматични и интензивни. Проектът на Красимир Балъков ПСФК Черноморец е в разгара си. През юни Нефтохимик (тогава Нафтекс) играе бараж за влизане в А група, който е загубен. Отборът бързо се разпада, а Митко Събев обявява, че спира финансирането. Всъщност лицензът на клуба е взет от Черноморец-Поморие, който тогава е сателит на бургаския събрат. Дните за феновете на Нефтохимик са тягостни и тежки. Заплахата от пълно заличаване е сериозна.

На помощ обаче идват бизнесмените Георги Танев и Мартин Дяков. Те са собственици на голяма строителна фирма, като освен това финансират и Атлетик (Бургас). Именно с лиценза на този клуб Нефтохимик оцелява и стартира прероден в Югоизточната В група.

На първия мач с Хасково в Долно Езерерово идват 4000 зрители, а стадионът не може да побере публиката. В игра са легенди като Митко Трендафилов, Милен Георгиев, Тодор Киселичков, Благо Митрев, Ганчо Евтимов. Отборът бие с 6:0, а публиката нахлува на терена след мача. Емоции за всички.

Така Нефтохимик бе заличен, но възкръсна, а бъдещето изглеждаше светло…

Левски изчиства лихвите към НАП и дълга към Столична община