Лидерството след първото завъртане = 70% титла

0
cska cherno more tobias hainc pablo garsiq
Снимка: cska.bg
-
-

С дебютните мачове от 16-ия кръг започна така нареченото „второ завъртане“ между отборите в Първа лига. След като по веднъж вече всеки игра с всеки (изключваме малкото останали отложени мачове), на върха в класирането преди настоящия кръг бяха два отбора – ЦСКА-София и Черно море.

Този първи и доста важен етап от сезона, който измина, е повод да видим къде се намират в крайното класиране водачите след първото завъртане. В случая сме разгледали само сезоните, в които в България е имало плейофи, които до момента са 10. В 7 от тези 10 първенства тези тимове ставаха и шампиони. В шест от тези случаи шампион бе Лудогорец, а веднъж Левски – през далечната вече 2002 година.

Три пък са отборите, които не успяха. Първи бе Литекс през 2013/14. „Оранжевите“ дори завършиха трети тогава, като второто място изпуснаха в последния кръг след загуба от Левски в Ловеч с 0:1. Така среброто отиде в ЦСКА. Именно „червените“ пък бяха отборът, при който се стигна до най-голям срив. Това стана през следващия сезон 2014/15. Те дълго водеха, но през пролетта започнаха да нижат загуба след загуба и завършиха пети, а след края на сезона бяха пратени в трета лига, заради огромни дългове.

Миналата година по това време ЦСКА-София бе първи, но Лудогорец успя да изпревари „червените“ със силен финален спринт и драма до последния кръг.

Сега присъствието на Черно море на върха в толкова късен кръг от сезона със сигурност е нещо необичайно, но пък статистиката дава големи шансове на моряците, дори за титла. Все пак сезонът е дълъг и те надали ще запазят отличната си форма до края, но перспективите за нещо историческо са сериозни./ „Мач Телеграф“