Леонидов: Ще е голяма идиотщина да изпуснем титлата! ЦСКА 1948 са като македонците – нямат история, но злобеят и искат да бъдат признати

0
cska otbor
Снимка: cska.bg

ЦСКА-София се нуждае от две победи над ЦСКА 1948 и Левски, за да сложи край на дългата си суша без шампионска титла. Армейците биха могли да триумфират дори ако не успеят да спечелят мачовете си, ако Лудогорец сбърка срещу Левски или Черно море до края. Тимът на Саша Илич обаче не трябва да очаква подаръци, а да си свърши сам работата.

По повод наближаващия край на сезона „Тема Спорт“ говори с едни от най-популярните привърженици на ЦСКА-София от сферата на литературата – Румен Леонидов.

Може ли ситуацията в ЦСКА да се определи като „сега или никога“?

– Да, това ще е голяма идиотщина, ако изпуснем първото място. Имаме сравнително добър състав и се намираме в по-добро състояние спрямо предстоящите ни два съперника. Но да не забравяме, че още в първия ЦСКА 1948 ще играе на литър кръв и метър кожа, защото всички хора, които нямат минало и искат да се докажат, са много агресивни. Малко ми приличат на нашите братя македонци – нямат история, но злобеят и искат да бъдат признати. Така че няма да са леки мачовете, но ситуацията в действителност е или сега, или никога. Защото не се знае догодина каква ще е конкуренцията в първенството, а и дали ще могат да бъдат привлечени качествени футболисти, ако ЦСКА не участва в най-престижния европейски турнир.

Очаквате ли феърплей в оставащите два мача на Лудогорец – срещу Левски и Черно море?

– Доколкото знам, голямата цел на Левски е да се класират за Европа, което ще е успех за тях, предвид всички катаклизми, които се случиха на „Герена“. Според мен вече няма място за далавери, защото всички са заинтересовани да постигат добри резултати. Самият факт, че ЦСКА 1948 игра така яростно срещу Лудогорец, показва, че амбициите на всички тимове са високи. Не мога чак да обещая феърплей, тъй като видяхме призива на БФС отпреди няколко дни. Не знам докога ще го търпим този „свети синод“, който не прави нищо за българския футбол. Всичко много зависи и от съдиите. Така че съобщението на БФС показа, че може да има обвинения за феърплей в последните кръгове, но личното ми усещане е, че няма да има далавери.

Трябва ли Саша Илич да остане треньор на ЦСКА и през следващия сезон?

– Да. Той е много симпатичен, елегантен. Постига добри резултати, а показа и че разбира от футбол. Развива се в движение, сменя схеми, търси оптималното лице на тима. Не ми харесва само, че не си владее нервите и на няколко пъти наказа отбора със своето поведение. Но искам да го поздравя за чудесните резултати през сезона и ако зависи от мен, бих му гласувал доверие и за следващата кампания. Самият факт, че въпреки мафиотските отношения между отборите ни и специално във футболния съюз успя да доведе сезона до подобен интересен финал е показателен.

Може ли с настоящия си състав ЦСКА да гони пробив в Европа и от какви попълнения се нуждае отборът през летния селекционен период?

– Настоящият състав няма особена класа, за да пробие сериозно в Европа. И затова много зависи дали собствениците ще „развържат кесията“. Дали ще се разделят с футболистите, които не вършат работа, и ще се привлекат нови. Преди време се изказах, че ни трябва дясно крило, но след това треньорът спря да използва крила. При всички случаи се нуждаем от още качествени полузащитници. В момента изглеждаме добре в средата на терена, но тези, които правят играта, трябва да имат равностойни заместници. А защо не и да се повиши още класата в тази зона?