Курдов: По-добре Алекс Колев, отколкото поредният чужденец! Щом Костов и ръководството са доволни, трябва и феновете да сме

0
kurdov

Бившият футболист на Левски – Петър Курдов – даде интервю пред „Тема Спорт“. Славният нападател от 80-те години коментира трансфера на Уелтън в Гамба Осака и сподели мнението си как ще изглеждат сините през пролетта. Той говори и за интереса на столичани към национала Алекс Колев, както и предстоящото гостуване на Пирин в Благоевград.

Г-н Курдов, Левски продаде Уелтън в японския Гамба Осака и така се раздели с още един основен футболист. Как ще изглеждат сините през пролетта?
– Вече е свършен факт. Той си знае. Дано да успее момчето в новия тим. Надявам се и сумите, които взимат на „Герена“ от този и предишните трансфери, да отиват за погасяването на дълговете. Многократно съм го заявявал, че във футбола може без всеки. Друг е въпросът това, което остава в отбора, дали ще си свърши работата по подобаващ начин. Преди да бъде продаден даден футболист, постоянно има брожения. Сега се освобождават места и тези, които са играли по-малко през есента, трябва да се възползват от шанса. Това е. Бяха привлечени и трима нови, които едва ли ще вдигнат нивото на Левски. Оставам верен на моите принципи, че е необходимо да започне шампионатът, да минат един-два кръга и тогава вече може да изразим по-обективно мнение. Лагерът в Турция приключи, сините вече тренират на наша земя и дано стартират с победа. С интерес очаквам отборът да покаже добри игри. Слушах интервютата на Костов, че е доволен от тима, ръководството също е на това мнение и би трябвало и ние, феновете, да сме удовлетворени.

Левски привлече трима нови, но от „Герена“ заявиха, че искат да бъдат взети още. Не е ли закъсняла селекцията?
– Селекцията в България винаги е закъсняла. В кой отбор не е? Това е отворен процес и постоянно идват нови или се очакват такива. Като пристигнат, не вярвам да са подобри от тези, които в момента са в тима. Добрите футболисти стоят на Запад. Ние драпахме да влезем в Европейския съюз и какво излиза?! Отново сме на опашката. По комунистическо време се оплаквахме, че не ни пускат навън, но тогава пълнехме стадионите тук. Сега нашите ги пускат, но няма кой да ги вземе. Пак сме на последно място по стандарт на живот, начин на игра… да не говорим нивото на националния отбор какво е. Необходимо е да бъдем малко по-внимателни, когато коментираме. Не очаквам да се случат чудеса от Левски. Дано се представи добре отборът и да се добере до тройката. Това ще е много голям успех.

Сините проявяват интерес към национала Алекс Колев. На какво мнение сте за такъв трансфер?
– Къде играе сега?

В Крумовград.
– Като изключим голямата доза сарказъм, която употребих преди малко, надявам се с Алекс Колев Левски да влезе в Шампионската лига, но не ми се вярва. Дай Боже футболисти като него да показват добри игри в провинциалните отбори и големите клубове да ги взимат. По-добре български играчи да се привличат, отколкото чужденци, защото знаете какво е нивото на последните, виждате какво е и във вечния противник ЦСКА. Почти няма роден футболист. Взеха Стойчев, но Турицов е пред трансфер. За Левски е по-добре Алекс Колев, отколкото поредният чужденец. Нямам нищо против иностранците, но като идваш в българското първенство, трябва да си поне два пъти по-добър от нашите играчи, а това не го виждаме, с някои изключения. Затова нещо са си виновни и родните футболисти. Крушката си има опашка.

Къде е основният проблем?
– Разбира се в школите. Много пъти съм го казвал. Давам пример с Пловдив, където тренират над 2500 деца. За тези 20 години и повече не съм чул някой да играе с успех в А група. Тошко Неделев може би е последният. Да сте чули нещо от люпилнята за таланти Марица Пловдив. Не, нали?! Но и там се взимат чужденци, при положение че детско-юношеската школа се разпада. Много мога да говоря по темата, но не искам.

В първия пролетен кръг Левски гостува на Пирин. Какви са очакванията ви от този мач?
– Левски играе трудно в Пиринския край, не само в Благоевград. Ако сините подценят по най-малкия начин Пирин, може да се катурне каруцата и още в първия кръг да се стигне до грешна стъпка. Това трябва да се има предвид. Да, постигали са и добри резултати през годините, но е необходимо да имат обеца на ухото. Пожелавам успех и е много важно да се стартира с победа в първия кръг, особено на чужд терен.