Как Левски стана по-бразилски от Лудогорец

0
cunami fabio lima
Снимка: levski.bg

Дербито между Лудогорец и Левски чука на вратата, като е време за сравнения и анализи между двата тима. Днес ще погледнем бразилската връзка в двата отбора.

„Орлите“ постигнаха най-големите си успехи, разбирайте двете си влизания в Шампионската лига, с голям брой бразилски футболисти в състава си. Дълги години архитект на играта на тима беше вездесъщият Марселиньо, подкрепян от своя сънародник Вандерсон и от изключително класния Жуниор Кайсара по бека. Именно те бяха с голям принос за първото влизане в Шампионската лига през 2014 г. Две години по-късно, когато „орлите“ стигнаха до Лигата на богатите, отново главни действащи лица бяха Марселиньо и Вандерсон, но вече в тима бяха Джонатан Кафу, Сисиньо и Натанаел. Други големи бразилци. В един момент се стигна дотам, че в Разград имаха 11 бразилци едновременно, плюс вратар в лицето на Ренан. Постепенно обаче линията се промени. Каули беше голям играч, Игор Тиаго – още по-голям. И сега има бразилци в отбора, но тяхната роля вече не е толкова значима. Дори към днешна дата нито един от бразилците няма запазена титулярна позиция в състава на Георги Дерменджиев. В почти всеки мач играят Педро Нареси, Кайо Видал, Рик Джонатан и Руан, но нито един от тях към момента не е величина в състава. Като резерва напоследък влиза и Раи Насименто, но неговата роля е изключително периферна.

От другата страна, в последните повече от 2 години, бразилците станаха неизменна част от състава на Левски. Можем да си припомним уникалните рейдове на Уелтън по лявото крило, които той правеше само допреди няколко месеца, преди да бъде продаден в Япония. На другото крило, макар и не толкова атрактивно, но страхотна работа вършеше Роналдо, който пък отиде в Ростов. Дарлан, макар и да не играеше
редовно, все пак стигна до трансфер в Китай. В отбора обаче все още твърди титуляри са Цунами и Рикардиньо, а постепенно своята роля започват да играят новите попълнения Фабио Лима, който сега е контузен, както и Евертон Бала, който все още търси най-добрата си форма. Със сигурност тримата здрави бразилци ще бъдат в състава на Николай Костов за утрешния дуел. Докато за Лудогорец от първата минута ще започнат навярно Педро Нареси и Рик Джонатан, а своето време от пейката ще търсят Руан и евентуално Раи Насименто.

В исторически план в Разград са играли 25 бразилци, като някои от тях са истински легенди на клуба. Тук визираме най-вече Марселиньо, Вандерсон и Сисиньо, а много сериозна следа оставиха Каули, Жуниор Кайсара, Игор Тиаго, Hатанаел, Алекс Сантана и Джонатан Кафу.

Бразилецът в Левски, оставил най-ярка следа, е Лусио Вагнер. Той беше неизменен титуляр в тима на Станимир Стоилов, играл 1/4-финал за Купата на УЕФА и стигнал до групите на Шампионската лига. Стигна и до националния отбор на България. В сърцата на феновете винаги ще остане и феноменалният ляв крак на Жоазиньо, както и десният на гореспоменатия Уелтън. Цунами също смело се катери нагоре в йерархията, като в момента е капитан на тима.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“

Левски продава голмайстора си