Хулиганите от Легия Варшава раниха четирима полицаи в Бирмингам

0
legia
-
-

Полски футболни хулигани раниха четирима полицаи, единият от които попадна в болница при гостуването на Легия в Бирмингам срещу Астън Вила.

От Бирмингам се появиха драматични кадри от ожесточени сблъсъци между полиция и хулигани по улиците на английския град в четвъртък вечерта, довели до 39 ареста.

Полицай, който беше обхванат от пламъци, след като беше ударен от факла, получи изгаряния и беше откаран в болница.

Тогава на полските фенове беше забранено да влизат във Вила Парк, но малка група успя да пробие защитната ограда и да се приближи достатъчно близо до стадиона, за да отпразнува шумно гола на Легия.

Вила по-късно успя да обърне и да спечели 2.1.

Феновете си пробиха път, след като полицията на Уест Мидландс обяви в социалните мрежи, че не пуска фенове на Легия на стадиона, след като нападнаха полицията с факли.

„Това трябваше да е страхотна футболна вечер, на която да се насладят феновете на двата клуба. За съжаление имаше ужасяващи сцени, при които фенове хвърляха сигнални ракети и други снаряди по нашите служители“, каза главен инспектор Тим Робинсън, командир на правоприлагащите органи.

„Бяхме там, за да помогнем за безопасността на хората, но безопасността на служителите беше компрометирана от ужасните действия на други. Заради изключителното насилие нямахме друг избор, освен да попречим на феновете да влязат на стадиона. Безопасността на всички е наш приоритет и е ясно, че нямахме друга възможност“, добави Робинсън.

„Дейли Мейл“ съобщава, че Легия не е останала доволна от намаляването на броя на билетите, които техните фенове е трябвало да получат. Астън Вила им даде само 890 билета от първоначалните 2100. Решението е взето след съгласуване с полицията.

Правилата на УЕФА позволяват на гостуващия отбор пет процента от капацитета на стадиона, което би се равнявало на 2100 билета на Вила Парк.

В официално изявление от Легия обвиниха английския клуб, че е отказал да издаде билети на феновете като гост в съответствие с правилата на УЕФА за мач от Лига Европа.

Поляците твърдят, че на 21 септември са се разбрали с колегите си да получат 1700 билета вместо 2100.

Изправен пред тази неустойчива ситуация, Легия многократно се обръща към Астън Вила с молба да спазват правилата, определени на 21 септември.

Вила отвърна на удара със собствено изявление в четвъртък вечер, осъждайки сцените на насилие по улиците пред техния стадион.

„Футболният клуб Астън Вила може да потвърди, че на феновете на гостите не е било разрешено да влизат във Вила Парк след съвет от полицията на Уест Мидландс след големи безредици извън стадиона, причинени от фенове на гостите.“

Вила обясни защо е намален броят на билетите за поляците.

„Органите по сигурността на Обединеното кралство, УЕФА и Астън Вила, обявиха на 2 ноември, че разпределението на билетите за гостуващите фенове за този мач ще бъде намалено до 1002 по препоръка на органите по сигурността в резултат на предишни големи безредици, причинени от фенове на Легия в Алкмаар, предходния месец“.

Няколко холандски полицаи бяха ранени по време на безредиците в Алкмаар. Поради това УЕФА забрани на феновете на Легия да пътуват до Мостар за мача срещу Зрински.

„Въпреки многобройните молби за сътрудничество от Легия по отношение на техните фенове, особено през последните два дни, не получихме никаква помощ от гостуващия клуб по отношение на сериозните проблеми със сигурността, т.е. че фенове без билети ще се опитат да влязат на стадиона.“

Феновете на Легия се отправиха към стадиона преди началото на мача, но бяха посрещнати от бариера и стена от полицаи, носещи каски с щитове за защита.

Това разгневи полските фенове, които ги замеряха с факли и друга пиротехника.

На терена Вила отмъсти за по-ранната си загуба в групата в Полша, като победи Легия с 2-1 благодарение на голове на Муса Диаби и Алекс Морено.

loading...