Голям критик на Левски: Можело и без Мъри от Въгларово! Похвално е това, което става в Левски

0
kurdov
-

Бившият футболист на Левски Петър Курдов коментира пред „Тема Спорт“ представянето на отбора от началото на сезона. Големият нападател от 80-те години даде оценка на треньора Николай Костов и посочи какво още липсва на играчите, за да разгърнат потенциала си. В последните години бившият футболист на сините много често критикуваше и футболистите, и ръководството.

Г-н Курдов, в момента във футболния календар е паузата за националните отбори и клубните тимове нямат официални мачове. Каква равносметка може да се направи от представянето на Левски в първите двубои от сезона?

– Похвално е това, което се случи до момента с Левски. Жалкото е, че това са възможностите на отбора и за момента на никой не може да се сърдим, защото ситуацията е такава. Видяхме, че цялата история можело да стане и без Мъри от Въгларово. Няма заяждане от моя страна. Бях го казал и преди, че този човек стресираше отбора и оттам се получиха и лошите резултати, когато тимът бе без победа в 12 поредни мача. Сега виждате какво е положението със същите футболисти. Само да не си пришива някакви значки, че той ги бил довел. Няма нищо общо. При него играеха по един начин, а сега по друг. Ако трябва да погледнем реално, не мисля, че в момента може да се случи нещо по-различно. Похвално е, аплодирам играта. Както се казва – дадоха всичко от себе си. Не може да се борим срещу глобалната машина, която е в Западния свят с големите трансфери и бюджети.

Може ли Левски да се бори за титлата през този сезон, след като бе поставена тази цел?

– Всичко е възможно в България. Отборът върви добре и смятам, че Левски ще бъде в тройката, но за титла малко пресилено се започва още отсега. Разбирам любовта на привържениците, няма лошо, но просто трябва да се погледне малко по-реално на нещата.

Каква оценка може да се постави за работата на Николай Костов в първите му мачове начело на отбора?

– Може да му се постави много добра оценка. На бялото не може да кажем черно. За много кратък период от време успя да сплоти отбора и футболистите направиха добри игри.

До момента Левски привлече само двама играчи през лятото. Какво е мнението ви за селекцията?

– Друг е моментът, че още в самото начало Костов се хвърли с главата напред при положение, че нямаше никаква възможност да се направи селекция и да се вземат по-класни футболисти. По тази причина Левски е в това моментно състояние. Няма къде да се търси вината. Ако има бюджет, тогава вече може да си позволиш много, както е в Разград, ЦСКА и ЦСКА 1948. При тях няма този финансов проблем, докато на „Герена“ гилотината виси със страшна сила. Бих поставил много добра оценка на Костов. Добре води отбора и няма за какво да го обвиняваме.

Има ли някой играч, който да е над всички от началото на сезона и да дърпа отбора напред?

Както казах, отборът се представя добре и това трябва да е на преден план. Много ми се иска някой да научи Велтон да играе по правилния начин. Веднага ще се обоснова с пример, на който всички сме били свидетели. Левски е имал такива играчи – бързи,
нахални и пробивни. Такъв бе Руси Гочев. Той игра шест-седем сезона по един и същи начин – на един метър от тъчлинията и имаше една задача – да преодолее защитника, да центрира на някой на главата или да вкара топката в мрежата. Докато при Велтон виждам, че изостава в тази насока. Има безспорни качества, но трябва да се провежда индивидуална работа с него, а и с другите млади футболисти. Добри неща има, но е необходимо още малко опит и повече време.

Левски с ултиматум към четирима основни футболисти