Факторът „домакинство“ изчезна

0

Домакинският фактор все още продължава да дава сериозно предимство във футбола. Не и в българското първенство обаче. От този сезон вече се изнизаха 8 кръга, които са достатъчно много, за да покажат някакви тенденции. Една от тях се касае точно до представянето на отборите като домакин и гост.

Първото нещо, на което би следвало да обърнем внимание, е най-важното във футбола -головете. А статистиката показва, че за изиграните дотук 56 мача домакинските и гостуващите отбори са вкарали еднакъв брой голове – по 81 попадения. Толкова силни гостите не са били никога досега в историята на българския футбол – 50%. Досега най-опасни бяха те през сезон 2017/18 – тогава реализираха 47% от всички попадения. Както е видно, този сезон беше скоро и сегашната ситуация вече можем да определим не като случайна, а вече превръщаща се в обичайна. Все пак до края на сезона има още доста време и тези 50% голове на гостите може би ще спаднат, но самият факт, че са налице след немалко изминати кръгове (8) е нещо забележително. А може би и похвално, тъй като за неутралния зрител, а и за футбола като цяло, е добре да няма предизвестеност на изхода от мачовете и да не е ясно, че единият отбор ще победи само заради домакинството.

Ако оставим головете и разгледаме само победите, ще видим, че и там гостите в efbet Лига стоят доста прилично до момента. Домакините имат 22 победи (39,29%), равенствата са 18 (32,14%), а знак „двойка“ се е получил 16 пъти (28,57%).