Една епоха в Черноморец приключи! Фамилия Томови се оттегля

0
chernomoretz marek (2)
-

Краят на епоха в Черноморец (Бургас) приключи! Фамилия Томови обяви пред KotaSport.com, че се оттегля от клуба. През годините неразривно свързани с „акулите“ бяха Тома Томов и Таня Томова, както и техните деца – Добромира Стоилова и Васил Томов.

„Дойде времето, в което и ние да кажем „край“. Каквото можахме за 9 години, дадохме на Черноморец. Направихме го от чиста любов към клуба и напълно безкористно. Бяхме упреквани за какво ли не – къде с право, къде, в повечето случаи – без. Всичко, което сме вършили, е било единствено и само с идеята за просперитета на Черноморец. За съжаление, приказката ни с любимия отбор не свършва по мечтания начин. Не искаме да изтъкваме какво сме направили, мислим, че много от нещата са видни и немалка част от тях ще останат за поколенията. Искаме само да се преустановят спекулациите по наш адрес – фамилия Томови вече няма нищо общо с управлението на Черноморец. Време е да се даде път на по-млади, по-амбициозни и по-можещи хора. Ние ще продължим да бъдем с Черноморец, но вече само като привърженици на отбора. Ще продължим да се радваме на успехите и да страдаме със загубите. Затова и не казваме „сбогом“, защото Черноморец винаги ще бъде част от нас. На добър час и безброй победи, „акули“!“, казаха от фамилия Томови пред KotaSport.com.

Целият живот на Тома Томов е закърмен с идеята „Черноморец“. Неговият баща е един от хората, които по онова време са давали от парите си, за да може да бъде построен стадионът в квартал „Акациите“. Малшанс пък му попречва да стане легенда на бургазлии като футболист, след като контузия го изважда от терените, когато е в разцвета на силите си. Николай Шопов и Васил Желев са треньорите, при които той тренира като футболист. Благодарение на наученото от тях впоследствие е и селекционер на детския национален отбор – родени през 1976 година. Негови възпитаници са били Георги Иванов-Гонзо, Асен Николов-Бебето и Красимир Чомаков. Той обаче остава в историята като един от най-успешните президенти на Черноморец – в периодите 1984-1988 и 1990-1994 година. Отново той спасява Черноморец от заличаване от футболната карта на България, когато през 2015 година тогавашното ПСФК, собственост на Митко Събев, фалира и спира дейността си. Той бе моторът за основаването на сдружението „Бъдеще за Черноморец“, а в последствие и изцяло нов клуб, ФК Черноморец 1919, който стартира от „Б“ Областна група, за да се изкачи през миналата година до Втора лига. По време на трънливия път на възкресението на Черноморец, негова постоянна опора бяха съпругата му Таня Томова и децата му – Добромира Стоилова и Васил Томов, благодарение на които бяха постигнати немалко успехи и извън футболния терен, включително взимането на концесия и модернизирането на базата в Долно езерово, която вече гордо носи името на една от най-големите легенди на Черноморец – Иван Притъргов.