Десподов: В националния има много напрежение от външни хора! Ще съм благодарен цял живот на Христо Стоичков

0

Кирил Десподов говори за себе си, целите си, головете и бъдещето. Нападателят на Щурм (Грац) заяви, че в националния ни отбор има много напрежение, породено от външни хора. Ето какво каза бившият футболист на ЦСКА-София пред „Хоризонт“:

АВСТРИЯ

„Добре започнах. Футболът в Австрия ми допада. Намирам себе си, чувствам се отлично в Щурм. Под ръководството на Нестор Ел Маестро получих увереност. Той разчита на мен, вярва ми. Това ми допада много. В Австрия футболът е много динамичен. Мога да покажа възможностите си. В Щурм играя и като централен нападател, и като крило. В Каляри осем месеца тренирах като централен нападател В Италия се играе по-затворен футбол. Разчита се на тактика. Няма динамика. В Австрия за мен е по-лесно. За всеки футболист е важно да знае, че хората, с които работи, му имат доверие. Имаше няколко поредни мача, в които имах само асистенции. Тогава Нестор Ел Маестро ме извика и каза: „Бъди спокоен, всичко ще си дойде на мястото. Ще почнеш да бележиш голове. Аз разчитам на теб“. Така и стана. Радвам се, че се отпуших с хетттрик. Не искам да казвам колко точно ще вкарам, но минимум се надявам да е по две“.

БЪДЕЩЕТО

„Щурм нямат опция да ме закупят. Не съм казал, че съм скъп за този клуб. Моето изказване, бе че няма опция да ме купят. Политиката на клуба не е такава. В Грац развиват млади играчи и да ги продават. Наскоро продадоха защитник за 2 милиона евро. В България изопачиха думите ми. Целта е да помогна на Щурм. След една година ще мисля. Всичко е в ръцете на Каляри и Щурм. Нестор Ел Маестро иска да сме в тройката. Да играем в Европа. В Австрия е интересно. Постоянно се гонят отборите. Първенството е интересно. Има напрежение, а това ми допада. Общо шест чужденци сме в клуба. 90% от хората в Австрия говорят английски. Сега започнах да уча и немски. В Италия говореха само италиански, аз започнах да говоря езика след 7-8 месеца“

НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР

„Тежи ни, че нямаме победи последните 12 мача. Ще се опитаме да се класираме за европейското първенство. Георги Дерменджиев е спокоен треньор. Говори с нас, вдъхва ни доверие. Това е важно. С него ще имаме успехи. Дано победим Чехия. Има много напрежение от външни хора. Дано в неделя се усмихнем и ние и победим Чехия“.

ЦСКА-София И ЛИТЕКС

„Когато имам възможност, гледам български футбол. ЦСКА са ми в сърцето и ги следи. Помня, че дебютирах на 15 години за Литекс под ръководството на Христо Стоичков. Играх за мъжкия тим на Литекс. Ще съм благодарен цял живот на Христо Стоичков. Аз съм си мотивиран сам. Искам да се доказвам себе си всеки ден. Ако си футболист и нямаш мотивация, то няма смисъл да играеш. Докоснах се до Стоичков, Балъков. От малък симпатизирам на Ивелин Попов. Той ми беше идол като малък, аз тренирах с юношите на Литекс, а той бе в мъжкия състав. Същото мога да кажа за Бербатов, Стилиян Петров. Сега и Ивелин ми помага много, казва ми всичко в очите. Шегувах се с Нестор, че трябва да вземем Бодуров при нас. Той обаче не ми е казал нищо. Ще се радвам, ако това се случи. Но това ще се реши от ръководството на Щурм. Бодуров е футболист, който може да ни помогне“.