Бусато изравни рекорда си по спасявания! Процентът му на отразени удари непрекъснато се вдига

0
etar cska
Снимка: cska.bg
-

ЦСКА-София изигра слаб мач във Велико Търново, въпреки че измъкна трите точки срещу Етър. Ако изключим спорните съдийски отсъждания, които бяха най-обсъжданото нещо след мача, една от основните причини за победата на „армейците“ на „Ивайло“, е блестящата игра на вратаря Густаво Бусато. Бразилският страж често е получавал критики – къде заслужени, къде незаслужени. Но когато се представя добре, е справедливо и това да се отчита. Преди да преминем към по-детайлен преглед на свършеното от него в тези 5 сезона, в които е в клуба, нека да се спрем на представянето му на стадион „Ивайло“. Там той направи 6 спасявания, като две от тях бяха хем атрактивни, хем трудни и в рамките на няколко секунди през първото полувреме.

В крайна сметка с тези 6 спасявания Бусато изравни личния си рекорд в българското първенство. Статистиката показва, че толкова е правил в още три мача. Един от тях също бе през настоящия сезон, но същевременно и най-тъжният за ЦСКА-София. Става дума за загубата от Лудогорец с 0:3. Тогава точните удари бяха 8, но спасяванията не 5, а 6, тъй като единият гол на „орлите“ не бе от техен удар, а автогол на Сейни Санянг. По 6 спасявания Бусато направи и в два мача през сезон 2021/22. Става дума за нулевото равенство при гостуването на Берое, както и успеха над Ботев Пд с 3:2 на „Армията“.

Прави впечатление, че в последните 4 сезона процентът спасявания на Бусато, спрямо общия брой на точните удари в неговата врата, непрекъснато се вдига. През 2020/21 процентът бе 67,18, през 2021/22 – 68,11, през миналия сезон нарасна на 78,26%, а през настоящия за момента надхвърля 80-те процента и достигна до рекордните 85,41%. На второ място се нарежда дебютният му сезон на „Армията“ – 2019/20. Тогава процентите пак бяха над 80 – 81,35.

Извън тези цифри трябва да отчетем и някои негови силни игри в Европа, включително и двете изключително важни спасени дузпи през 2020 година – срещу малтийския Сайрънс и беларуския БАТЕ, без които вероятно ЦСКА-София щеше да отпадне или най-малкото да изживее доста тежки моменти. Важно е да отбележим, че дотук, поне в България, той няма как да натрупа в един мач над 6 спасявания, защото точните удари във вратата на ЦСКА-София рядко надхвърлят тази бройка.

Истината е, че Бусато не е от великите вратари, но пък е достатъчно стабилен. И много по-стабилен от редица от предшествениците си. Естествено, че е имал и слаби моменти, включително и срещу Сепси в Европа през тази година. Но почти винаги рутинните спасявания, които се изискват от всеки вратар в отбор със сериозни цели, той си ги прави. А ако не беше той, ЦСКА-София можеше да загуби във Велико Търново, а почти сигурно това щеше да се случи и срещу Арда в предишния кръг на „Армията“./ „Мач Телеграф“