БФС прави отново две Втори лиги – Север и Юг!

0

Сериозни промени във формата на Втора лига планира да направи БФС, съвместно с ПФЛ, твърди „Тема Спорт“. Очакванията са те да влязат в сила още от следващия сезон – 2024/2025. За целта вече се подготвя нова нормативна уредба за първенствата и турнирите в България. Всичко това ще бъде гласувано на едно от следващите заседания на Изпълкома. Другата седмица се очаква от централата да внесат повече яснота около реформите, които са инициирани от новия президент Георги Иванов-Гонзо.

Те са свързани най-вече с включването във Втора лига на няколко дублиращи отбора. Става въпрос за такива на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, които до момента са изразили подобно желание да се включват. Такова има и Левски, но засега от „Герена“ са все още колебливи в намерението си. Най-категорични са били от „Армията“ и „Тича“. В момента дублиращи състави във Втора лига имат Лудогорец и ЦСКА 1948, които ще запазят статута си и за догодина.

Сега броят на тимовете във втория ни ешелон е 18. Влизането на въпросните 4 или 5 втори състава ще означава, че дивизията ще е с минимум 22-23 отбора. От БФС и ПФЛ планират да отправят покани към още1 или 2 клуба от Трета лига и така те ще станат 24.

Тук идва и сериозната промяна, която се планира от следващия сезон. Заради големия брой на отборите и за да се намали пътуването за мачовете, Втора лига ще бъде разделена на две групи от по 12 отбора. Този път, за разлика от предишни случаи, ще бъде променен географският принцип – вместо Западна и Източна, двете Б групи ще са Северна и Южна. Така ще се избегне минаването на Стара планина и проходите й. Идеята е да се използват повече магистралите у нас.

Ако от БФС и ПФЛ все пак ударят на камък с някои от дублиращите състави, броят на отборите ще бъде сведен до 20 и двете дивизии ще са от по 10 тима. Вероятността обаче това да е формата за новия сезон е под 30 процента.Централата ще се стреми групите да са две по 12 отбора. Това ще означава 22 кръга редовен сезон във всяка от тях и после разделяне на две – първа шестица и втора шестица за още 10 тура – общо 32. Първата шестица ще играе за промоция, а втората за оцеляване при професионалистите. Първите два тима в крайното класиране на Север и Юг ще влязат директно, а вторите ще играят бараж помежду си. Спечелилият ще се изправи в още един плейоф – срещу 14-ият в Първа лига. Последните два отбора от всяка от двете групи ще изпадат в Трета лига.

За последно вторият ешелон у нас бе разделен на две през сезон 2011/2012. Тогава групите бяха Западна и Източна. Увеличаването на броя на отборите и разделянето на Втора лига на две – Север и Юг ще повиши и броя на излъчваните мачове по телевизията.

Основната идея е да се направи по-конкурентна втора дивизия, където да се развиват повече центрове и български играчи.

Куп основни футболисти на ЦСКА-София може да си тръгнат без пари