Бербатов: Битката си заслужава! Вече е моментът за една закъсняла оставка, тези хора пречат за развитието на футбола

0
-

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов гостува в сутрешния блок на БНТ “Денят започва”, за да коментира проблемите с футбола у нас, представянето на националния отбор, както и продължаващата битка с настоящото ръководство на БФС.

Бившият футболист сподели мнението си за тежкия старт на кампанията на българските национали по пътя към Евро 2024 и за съжаление обяви, че вече се превръщаме във футболни джуджета.

“Тъжната истина е, че в подобни мачове най-важни са точките. Трябва да трупаш актив, ако искаш да се класираш. За съжаление, начинът, по който ние тръгваме е незадоволителен, разочароващ и всички ние сме тъжни. Все пак този резултат беше очакван, защото изборите се правят от ръководството на БФС. Тези решения ни водят вече към една черна серия от 20 години без класиране за футболни финали. От 2005-а година насам са се сменили 14 треньори, но хората, които са ги назначили никога не са виновни. Вече е моментът за една закъсняла оставка”, започна Бербатов.

“Преди квалификациите имаше обещания, че групата ни е лесна и, че сега ще се класираме. А то какво стана? И веднага се появиха поредните обещания, които са зов за: “Дайте ни още време”. Търпението на цялата футболна общественост е вече изчерпано. Фактите са такива, превръщаме с във футболни джуджета. Тези отбори, с които играхме допреди 10 години бяха зад нас. Унгарците с 10-годишна стратегия и помощ от държавата постигат резултати”, допълни той.

Бившият футболист на ЦСКА коментира и важността на позициите на всеки един клуб в продължаваща битка за вземането на властта в БФС.

“Позицията на всеки един клуб е важна. Моята задача е да продължа да се срещам с тях, за да ги убедим, че ние сме правилните хора да ги представляваме. За момента имаме подкрепа от много отбори – гласна или негласна, защото в някои от тях е насаден страх от всички тези години. Ако се продължи по същия начин, резултатите вече красноречиво показват къде се намираме”, сподели рекордьорът по голове за националния отбор.

“Поглеждайки къде се намира футболът ни в момента, човек ще си каже, че нещо не е балансирано. Не се създава конкурентна среда, която ще доведе до повече конкурентоспособни футболисти, а те от своя страна ще допринесат за това да имаме по-добър национален отбор. Промените са закъснели и трябва да бъдат направени моментално”, заяви още Бербатов.

Бившият футболист, който в кариерата си игра в отбори като Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Монако и други говори и за това откъде трябва да започнат промените в българския футбол.

“Винаги се започва от първото ниво – ДЮШ. Трябва да запалим децата по футбола още от детските градини и училищата. Да им покажем, че това може да бъде тяхната професия. Да се грижиш за тяхното развитие и като хора. Така стигаме до ДЮШ, което е и нашата ахилесова пета. Нямаме единна методика за развитието на българския футбол, а тя трябва да се спусне от БФС. След толкова много години стоим на едно място”, коментира Бербатов.

“Един от най-големите проблеми е, че талантливите деца на част от школите биват “вземани”. Това е голяма болка за тези отбори и това го разбрахме още, когато обикаляхме с екипа ни. Трябва да има диалог между БФС и отборите, които се опитват да развиват футбола на детско-юношеско ниво. Трябва да се направи така, че да създаваме продукт още при децата и да не се стига до резултати от по 10-0 и 20-0. Друга порочна практика е, че в някои отбори се плаща, за да играе дадено дете. Това обаче се случва и на ниво юношески национални отбори. Има слухове, че дори се симулират мачовете. Това са плашещи неща. По този начин създаваш грешните навици у тези деца”, допълни той.

Накрая Димитър Бербато разкри и какво време ще е необходимо, за да може футболът ни отново да започне да постига резултати на международната сцена.

“На първо място трябва да се мине през един честен обединителен Конгрес. Тези хора трябва да подадат оставка и да отстъпят встрани, осъзнавайки, че вече пречат за развитието на футбола. Когато се свика нов и честен Конгрес, те могат пак да се явят и да противопоставим идеите си. Това е правилният път. Битката си заслужава. Футболът е моята първа и вечна любов. За мен това нещо е като дълг. Както съм казал и преди, ще се върна, за да помогна на българския футбол. Проблемите обаче не могат да се решат за два месеца или година. Трябват ни около 10 години, както в Унгария”.

loading...
предишна статияСлавен “син” капитан: Всички искат да са шефове! Ветераните и легендите бяха изгонени от “Герена”
Следваща статияГолям трансферен провал на Левски подписа с шведи! Засипаха го с хвалби