България загуби финала от Франция

0
960 600 volejbol iunoshi 17 godini martin stoev nacionalen otbor

Националният отбор на България за юноши до 17 години спечели сребърните медали на Европейското първенство, което се проведе в София. Младите „лъвове“ отстъпиха на финала от Франция с 1:3 (20:25, 25:23, 20:25, 13:25) след дълга битка пред повече от 2000 души, включително и френска агитка.

Двата тима стартираха равностойно, като продължиха така до третата точка. Впоследствие франзуците затрудниха родното посрещане, което доведе до увеличаване на преднината в тяхна полза. Сервисът и атаката на българските момчета обаче стопиха разликата на една точка. „Петлите“ обаче заиграха още по-вдъхновено. Плеймейкърът Анатол Шабуасант отново бе в стихията си с бомбения си сервис.

Предимството на френските волейболисти не притесниха нашите, като успяха да намалят дистанцията от седем на четири точки. Мартин Стоев замени Стоил Палев с Борислав Николов, но смяната не даде резултат.  Момчетата на Оливие Одабрам удържаха темпото и запазиха разликата. Последва нова смяна – Ерик Стоев влезе на полето на мястото на Ивайло Дамянов. Надиграването между двата отбора продължи в следващите минути, демонстрирайки волейболни аргументи. В крайна сметка французите успяха да довършат започнатото и да вземат гейма с добра преднина.

Втората част започна със серия от точки на френския тим. Постепенно нашите момчета намериха играта си и изравниха за 7:7. Играта бе точка за точка, след което сервисът ни проработи и успяхме да поведем за първи път в срещата. „Петлите“ не изпуснаха инициативата и отново водачеството се размени, като отново поведоха. Мощна атака на Владимир Гърков обаче върна лидерството в българското поле. Ас на Гърков увеличи преднината ни, Алекс Николов заблестя със страхотна атака. Французите се доближиха на една точка (13:14), но перфектното взаимодействие между родните състезатели отново даде резултат. Борбата продължи – играчите на Оливие Одабрам успяха да поведат след серия от три поредни точки, след което битката бе за всяка точка. Последва размазващ начален удар и чудесни атаки от българското поле за 19:17.

Упорството на французите продължи и отново добави интрига в гейма. Отпорът на „лъвовете“ обаче бе още по-силен и не остави възможност за противодействие. Ново равенство мотивира още повече българския тим, агитката в залата бе на крака. Атаката продължи да работи и тя бе завършващия елемент за гейма, приключил 25:23 и 1:1 гейма.

Френските волейболисти имаха силно начало в третия гейм, след което родните представители съумяха да изравнят след сервис на Стоил Палев. Битката се разрази с пълна сила в следващите мигове, но „петлите“ успяха да вземат превес. Положението се запази, въпреки усилията на българския отбор. Подкрепата на публиката по трибуните окрили „лъвовете“ след 11:16 и те намалиха дистанцията с противника.

Тя нарастна отново след серия френски атаки. Силни минути за България доведоха до ново стопяване на разликата. При 21:17 селекционерът Мартин Стоев получи жълт картон за недоволство от съдийско решение.  Сервисът на французите продължи да бъде печеливш и да държи съперника на разстояние. Грешка на Георги Татаров затвори гейма в полза на „петлите“ при 25:20 и те отново излязоха напред.

Четвъртата част започна с преднина за френските волейболисти след сервис на Анатол Шабуасант. Българските момчета обаче отговориха с чудесен сервис и атаки и останаха на точка от противника. Съпротивата на Франция обаче се оказа по-силна – атака след атака, разликата нарастна до 7:2. Ивайло Дамянов обаче прекъсна серията на французите, но сервис в аут отново обърна нещата в полза на „петлите“ Капитанът на „трикольорите“ Владимир Гърков отстъпи мястото си на терена на Апостол Боянов. Въпреки смяната и потърсената промяна, съперникът разби посрещането ни и успя да си осигури комфортна преднина от 7 точки. Нашите не изгубиха мотивация, но за момента силите се оказаха недостатъчни.

Състезателите на Оливие Одабрам продължиха да демонстрират предимство в елементите и да утежняват положението. Разликата стана убийствена – 10 точки (19:9), концентрацията в нашето поле намаля, повлияна от разликата. Мартин Стоев замени един от титулярите и точконосител в двубоите – Георги Татаров, като на негово място застана Виктор Недялков. Впоследствие българските момчета се отприщиха, като намалиха дистанцията. Това се оказа недостатъчно и в следващите мигове мачът просто бе доигран. Срещата завърши с атака на Франция и 25:12 за крайното 3:1 гейма.