Световният и Европейският шампионат по СуперМото се провеждат край Плевен

supermoto

След дълга пауза от няколко години Световният шампионат по СуперМото S1GP се завърна на пистата на летищен комплекс „Долна Митрополия“ край Плевен – емблематична писта за СуперМото, тъй като това беше първата писта в света, включваща асфалтирана офроуд секция, наричана още „Sky section“. Първото състезание в България беше през 2007 г., като пистата беше домакин на няколко кръга от Световния шампионат през годините, както и на три издания на SuperMoto of Nations. Това припомниха от Българската федерация по мотоциклетизъм.

Световният шампион Марк Райнер Шмид е в Плевен и ще зарадва публиката, която ще изпълни трибуните, както и в миналите издания. Стартовата решетката за 4-ия кръг е пълна с пилоти от 16 различни нации. След „Grand prix of Germany” настъпи промяна на върха в класирането на Световния шампионат. Марк Райнер Шмид от „L30 Racing TM Factory“ спечели и трите старта в домашното си състезание и излезе начело в класирането с аванс от 19 точки пред Тома Шарейер от „TC4R1 Racing“. Лукас Холбахер от „MTR KTM Racing“ е трети в класирането, след като показа, че е бърз, но не винаги постоянен в изявите си.

В Rookie Cup лидерът в класирането французинът Стив Бонал от „TC4R1 Racing“ има солидна преднина пред съперниците си. Бонал, който е фаворитът на Шарейер, постига отлични резултати и е четвърти в генералното класиране, пред няколко от „ветераните“ в дисциплината. Втори при новобранците е Андреас Бушбергер.

Младите състезатели в SM Junior също ще карат в България, като битката ще е между чеха Матей Кокеш и италианеца Андреа Бенвенути, които имат само две точки разлика.

България ще бъде представена от 9 състезатели – Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“, Веселин Иванов и Славомир Иванов (и двамата от МСК „Плевен“) в S1GP, в стартовете за Европейския шампионат в клас SM Junior при 65-кубиковите ще кара Божидар Иванов от „Киппен МХ рейсинг тийм“, а при 85-кубиковите – Полина Иванова от „Киппен МХ рейсинг тийм“ и Стефан Драганов от „АИТ рейсинг тийм“. Трима ще са нашите представители в S3 – Живко Иванов от „Елхово рейсинг клуб“, Атанас Леков от „Киппен МХ рейсинг тийм“ и Никола Досев от „НСА моторспорт“.