Швейцарци изчислиха: Христо Янев е като Жозе Моуриньо

0

Монтана и Нефтохимик попадат в една група с Манчестър Юнайтед в последното изследване на футболната обсерватория в Швейцария. Причината е, че треньорите на трите тима влизат в Групата на 50-те европейски отбора, разчитали най-често на ротации в състава си.

Триумвиратът, ръководил Монтана, в лицето на Атанас Атанасов -Орела, Стевица Кузманоски и Атанас Джамбазки, е на 17-о място, като най-използваните му 11 футболисти са играли само в 58,9% от времето. 20 позиции по-назад е Христо Янев и неговият Нефтохимик с 61,6% игрово време на най-експлоатираните титуляри. В групата с нашите попада и треньорската легенда Жозе Моуриньо с Юнайтед, заемащ 50-ата позиция в класацията. В изследването попадат 27-те най-силни шампионата на континента като са включени мачовете както за първенство, така и в евротурнирите.

Монтана е използвал 37 футболисти през сезона, а в Нефтохимик те са с двама по-малко. На първо място по ротации е румънският Пандури, където най-ангажираните 11 са записали само 38,9% от възможното игрово време. Във въпросната част от класацията попада и Ивайло Петев с Динамо Загреб, който не спечели титлата за първи път след 11 поредни успеха.

На другия полюс е Челси, което показва, че треньорът Антонио Конте е разчитал не само на избистрен състав в гоненето на титлата, но неучастието в Европа е спасило тима от контузии и умора. Основната единадесеторка на лондончани е записала цели 85,5% от максималното време. В първата шестица попадат и отбори, които са направили фурор, в първенствата си. Тук са вторият в Шотландия Абърдийн, шампионът на Холандия Фейенорд, подгласникът на Байерн РБ Лайпциг. Едва 22-ма футболисти са записали участие през сезона с екипите на Абърдийн, Рома, Инголщад и Атлетико Мадрид. Това изглежда впечатляващо постижение за „дюшекчиите“, които все пак стигнаха и до полуфинал в Шампионската лига.

Източник: „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК