Левски в следващия едногодишен период

0

Около футболен клуб Левски пак ври и кипи, но според мен всичко е буря в чаша бода. Съществуванието на синия клуб е стабилно, а воплите са по-скоро добив на лично внимание, отколкото някаква сериозна загриженост. Тези, които имат очаквания, че нещо ще се промени в положителна посока, са пълни наивници. Да започнем с надеждите.

Ще дойде някой да оправи бакиите

Не, няма да дойде, всички имена, които се спрягат за спасители, не биха искали да работят при подобна обстановка. Възможностите за нови треньори се свеждат до Велев и Вуцов, а за нови ръководители до Гонзо, ако пак се сетят за него. Сериозни хора, които са доказали, че разбират от футболно управление и спортен процес, няма да се хванат на въдицата и да позволят да бъдат употребени, изцапани и изритани.

По-нависоко – нов собственик. Такъв на хоризонта също няма. Причините са прости – левскарската общност няма подходящ кандидат за ролята на спасител. Други евентуални мераклии по обясними причини няма. Има много, които могат да бъдат накарани да дават пари за Левски, но няма такъв, който да поеме лична отговорност. Вероятността Спас Русев да остане в неясната си роля и през следващия сезон е огромна. Както се знае, той върна акциите, но никой не ги взе! Оттогава не е дал признаци на живот, но неговият пълномощник Красимир Иванов убеждава сините фенове, че Русев непрекъснато се интересувал. То много хора се интересуват от Левски, но какво от това?!

Защо Русев не може да се оправи с Левски, независимо че му е даден не малък ресурс. Причината е, че Русев не е давач, а взимач. Двете думи няма да ги намерите в тълковния речник, но циркулират в сленга на прехода. Те и давачите са били някога взимачи, но Русев не е дорасъл дотам. Той е типичен взимач. И като
такъв сега му е трудно да дава на Левски. С парите е лесно, там е направена схема и синият отбор е вързан към нея. Но това не е достатъчно, веднъж влязъл в Левски, трябва и да го управляваш. Трябва да вземаш правилни решения. На Спас не му се занимава, а да си признаем, това е неблагодарна работа. Феновете постоянно недоволстват, персоналът е некадърен. Въобще само нерви! При така създадената ситуация го карат на принципа дай им някой лев и да се оправят както знаят.

Истината е, че без квалитетен, доказан играч Левски не може да помръдне напред. В последните 27 години само двама сини ръководители са се оправяли добре в дебрите на родния футбол. Томас Лафчис и Наско Сираков, големи, нееднозначни фигури, които са били много критикувани, но и двамата се превърнаха в гръмоотводи срещу враговете на синята кауза. Нито Томас, който е на 58, нито Наско, който е на 55 години, ще се върнат. Трябва да се появи отнякъде нов на тяхното ниво. Експериментът с Гонзо, продължил седем-осем години, прави проблематично намирането на такава силна фигура. Извъртяха се Боримиров, Йовов, Пелето, сега отново Борето. Нямат капацитета и интелекта. Всеки има място в Левски, но не като силната фигура в клуба.

Стигаме и до най-важните, както сами се наричат, хора в Левски –

организираните и активни фенове

Те излъчват сигнали, че са единствените, които все още крепят съществуването на вековния клуб. При тях също има някакво странно раздвоение. Така например те говорят за някакво ГМО, оранжеви и така нататък, а и на четирите мача с ЦСКА бяха в пъти повече отколкото ходят на останалите мачове. Излиза, че независимо че погребаха вечния си съперник, те пак си го признават и тръпката им си е все същата. Иначе защо ходят на мачове, при това с подчертан мазохизъм, защото ЦСКА спечели две поредни дербита с 3:0. Това е доста тежко унижение за един стар левскар. За младите явно не е така, те явно могат да изтърпят десет пъти по толкова. Ще изразя еретичното мнение, че в момента публиката не помага, а пречи на играчите. На тях не им трябва публика, от която се страхуват да не ги пребият. Феновете не разбират, че изпълнителите толкова си могат. Сцената с тичащия Митрев е много показателна. По света сигурно ще изпаднат в озадачение, защо героят на мача, вместо да приема овации, се прибира в съблекалнята със спринт. Този отбор се нуждае от тишина и тогава може да развие и малкия си потенциал. 50, максимум 100 човека им стигат на стадиона. А горещите фенове могат да се върнат, когато Левски започне да побеждава ЦСКА поне с 3:0. За повече, както бе преди години, да не мечтаят.

Източник: Жаклин Михайлов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК