Трябва ли да псуваме националите?

0

Поредната серия на „Разпни го!“ се вихри от понеделник вечер, но забелязвам с огорчение, че хората с претенции за експертно отношение към играта, към нейния анализ, включиха на шеста заедно с тълпата.

А това значи не път по Голгота, а към Ада. Не просто крясъци и камъни, а самоубийство.

Причините. Те са в системата, такава каквато е и обезпечаването на играта. В стратегиите и средствата за обгрижване.

Напоследък слушам за някаква спешна нужда от краткосрочни мерки. Това да не са ви избори за позициониране на държавната баница? Да закърпите пет квартални дупки и да окосите тревата от буренясалите пространства?

Я да се огледаме заедно. Не в Районите за планиране, а в конкретни областни центрове. Има съществена разлика в подходите.

София, която е винаги Друга България, произвежда към този момент около 20 000 лева Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от двумилионното и население за година. Т.е. по-малко от 1000 лева на глава от населението за месец.

Втората икономика сред областните градове знаете ли коя е? Полвдив, Варна, Бургас, Русе!? Не, не е. Стара Загора е. И забележете с БВП … около 10 000 за година. За Силистра и Видин знаете ли какво е положението? Не могат да стигнат БВП от 4000 лева годишно. Още веднъж – 4000 лева годишно!?!?!?

Хайде сега да погледнем какво се случва в най-висшата лига на българския футбол по реда на временното класиране.

Левски, с устойчиви дългове, но с всевластова подкрепа, с осигурен през последната година връх на пирамидата СПОНСОР – ФУТБОЛЕН КЛУБ – СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРОДУКТ. С всички произтичащи условности на възможностите за разтеж, в иначе Другата България и още по-друг клуб.

Лудогорец – различният модел с изчистена вертикална субординация по пирамидата. Концепцията включва незабавен успех. Това налага висш скаутинг и конкурентност. Без сантименти. За сравнимост. Точно в този момент така популярният у нас Манчестър Юнайтед има регистрирани 37 състезатели, едва 13 от които са англичани.

Манчестър Сити – лидерът в Англия. Бързият успех. Огромните пари. Към този момент има регистрирани 39 състезатели, 11 от които са англичани. С други думи двата големи, от многото манчестърски клобове, изобщо не се интересуват от перспективите на националния отбор. Ако не виждат сред местните такива, които да отговорят на стратегията за успех.

Следователно, към този момент, участникът в груповата фаза на Шампионската лига, не е отговор.

Трети в България е Дунав Русе. Това е изцяло подкрепен от Община Русе клуб. Изненадата в тяхната изява идва от отличния климат в съблекалнята и добрата комуникация ръководство-играчи, точност в ангажиментите. Играчите на Дунав средно са най-ниско платените състезатели в българския елит. Спортно-технически, макар и симпатични, тежко неконкурентни на десетте пред Юго Лори във френския тим например.

Ботев Пловдив. Корабът потъва. „Златният век“ мина. Черноризец Храбър е в емиграция. Клубът не успя да напише „О писменах“. Дава национал/и, но толкова. Споменникът за легендите вече е почти поменник.

Черно море. Безупречно отношение между играчи и ръководство. Точност. Толкова. Собствениците отговарят на социалния си ангажимент, какъвто бизнесът има, но стресът и възможната скоро паника, в българската икономика, ги държи нашрек. Симпатични играчи и толкова.

Берое. Подкрепа от смесен тип. В областния град с втората икономика. Е и?

Пирин Благоевград. Великата люпилня на футболни таланти е с отдавна изключен инкубатор. От време навреме някой намери пари, често и не така заможната община, включат „шалтера“, за да се порадват за кратко и хората там на „футболните пиленца“. Дори и Пирин взе да вкарват някакви чужденци.

Локомотив Пловдив. С много малко общинска и с повече външна помощ оцелява. Дори даде някак национал. Публичните изяви на управляващия процеса сочат, че този човек не разбира нищо от материята. Говори, като на маса в кръчмата. Държи се, като падишах. Кой вече си спомня за една от най-знаменитите футболни школи в България.

Славия. В условията на застигнала и белите пресметливост и дори криза на обезпечаването, клубът се обърна към себе си. Заложи на талантливи млади български треньори за работата с децата. Там наистина има какво да се види, но е въпрос на време дали точно този материал ще се окаже една добра основа за българско начало. Средна възраст 23.29 години на първия отбор. Поне надежда.

Верея. Частен проект с общинска подкрепа. Но по-скоро социален, отколкото с готовност в следващите няколко години да произведе конкурентни български младежи.

Локомотив ГО. Сравним с Верея. Нищо повече. Ако изключим внезапния порив за привличане на чужденци, с опасни за равновесието в съблекалнята заплати.

Монтана. Изцяло общинска стратегия. С колеблива перспектива. Особено след наближаващия край на различните европейски програми, в т.ч. и трансгранично сътрудничество. Не може да даде в близко време конкурентен състезател за националния отбор.

Нефтохимик за едни, Мастер Бургас за други. Общинска концепция и обезпечаване. Към този момент нищо значимо за селекция в националния отбор.

Бърз преглед в „Б“ група ще ни покаже видимата концепция и надежда за бъдещето на Румен Чандъров със Септември и академия ДИТ. На Стойне Манолов с Царско село.

Оттам нататък – нищо. Етър и Локомотив София, клубове с много добра база и много деца, но с ограничен ресурс за развитие.

За да не ме питате за ЦСКА. То на 13 юли бе анонсирано тежко здравословно състояние, на 9 септември – издаден смъртен акт.

Според Националният статистически институт през 2015 година в България е произведен над 5 000 евро годишен БВП на глава от населението. А 10-милионна Швеция около 40 000 евро БВП!?

За Швеция още една вметка. На последния Европейски шампионат до 23 години, през 2015 година – Швеция стана европейски шампион. Оскар Хилемарк, който ни вкара гол е изиграл за този отбор цели 37 мача. А Ола Тойвонен, който също ни вкара гол, на младежка възраст е топ реализатор на националния отбор до 21 с 13 гола.

Отговорът – пари няма. Около 2020 година е напълно възможно да стане още по-потресаващо. Независимо, че пропагандните анализатори прогнозират почти тройно повишаване на БВП към тази година. Дори теоретично е абсурд, за да се вглеждаме.

Ако изобщо има спасение за повишаване самочувствието на нацията чрез футбол и спорт, то незабавно следва да се насочим към съвместим с ресурсите модел. Вероятно с активното участие на училищата, особено в по-малките населени места и със стратегическата намеса на общините. Общините водени от ангажимента си към социалното равновесие и общественото здраве, а чрез изграждането на добър за спорт детски материал да стартира ново изграждане на центровете. С ясното съзнание, че малцина ще бъдат национални идоли, но всички следва да вложат и невъзможното от себе си, за да се превърнат в такива.

Решението – то може да се „роди“ с общото усилие на наличния и привнесен интелект. Но със задължителното условие да има кой да го организира.

За футбола, без никакво съмнение, това е Българският футболен съюз.

Забележка: А може би отговорът се крие в репликата на Маурицио Дзампарини, президентът на Палермо, отпреди няколко дни: „Италианската икономика ни подведе и се налага да потърсим капитали отвън…“

Напомням, че италианската икономика в момента е трета в Европа. Сигурно е възможно и у нас, но как…? За подчинен пазар, като нашия, отговор нямам. Чуствам се недобре подготвен.

Забележка 2: Създадохме ЦСКА 1948. Средна възраст – под 19. Започнахме от най-ниското стъпало и имаме поне 3 години да изградим един, иначе с много здрав гръбнак, отбор. Подкрепете ни! И заедно да коригираме стъпка по стъпка с талантливи българи. И след „руския цикъл“ да имаме първата вълна от млади български лъвове. ЦСКА 1948 няма как да бъде общонационална идея. Но си струва да се обгрижи. Тя вече работи. И вдига обороти.

Автор: Петьо Костадинов – Полковника/ prosport.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК