Степан Дадурян: Не закачайте неолимпийските спортове

0
-
-

Степан Дадурян е журналист в ТВ СКАТ. Той е и член на УС на СК Интер. С него разговаряме за новата наредба за финансиране на клубовете в Бургас, както и за други проблеми. Както винаги неговата позиция е ясно и категорична.

[sociallocker id=5830]

Правилно ли е разпределението на средствата?

-Не е правилно естествено.От миналата година решиха,разпределението да бъде 70 към 30 процента в полза на отборните спортове.Стана така,че клубове които преди взимаха по 500-600 лв по новата наредба взеха 10-15хил.лева.Това нормално ли е?Спортът не е 70 на 30,60 на 40…а 50 на 50.Едно дете което тренира художествена гимнастика не е нещо по-малко от дете което тренира волейбол!Има една горчивина в индивидуалните спортове.Например футбола не трябва да е в общия бюджет за спорт.Защото все не стигат там парите,измислят се варианти веднага да ги обезпечат.В същия момент се ходи на лагер в Турция,но както да е…

Трябва ли да има деление на колективни и индивидуални спортове?

-Твърдо не! Веднага пример.Отбор по борба,кикбокс или бокс на държавно първенство има повече състезатели от отбор по волейбол или баскетбол.

-Справедлив ли е начина по който се изчисляват наемите на спортните зали?

-Ще го обясня така. В спортна зала „Младост“ се плаща 10лв за 1 час.Аз съм представител от кикбокса.Средно на месец плащаме 250-300лв.Но художествената гимнастика плащат огромни суми.До тук добре,но условията всеки ги знае какви са.Тренира се меьду кофи,защото след дъжд тавана капе.Има изобилие на прах,влага и т.н.Всичките тези клубове,които тренират в тази зала носят успехи на Бургас и България.В същия момент в нови зали в центъра на града се ширят клубове с лицензи неотговарящи на спорта който практикуват, а до скоро имаха лиценз със седалище на Световна Федерацив В кв“Меден Рудник“Трябва да има контрол ,кой и как тренира в общинската база!

Трябва ли спортовете да се делят на олимпийски и неолимпийски?

-Това са комунистически глупости. Трябва да се гледа,кой носи славата на града в последните години.Така наречените неолимпийски спортове се подпомагат единствено от Общината.А олимпийските отделно се финансират от федерацията и тотализатора.В неолимпийските спортове влизат много бойни спортове.В тях има история,философия и интелект.Отделно автомобилисти,шах-мат,спортни танци и много други достойни спортове.Дугата истина е ,че в бойните спортове има най-голяма членска маса.Нека да не ги пипат,защото от толкова експерименти почват да дразнят.Ако искат да икономисат средства нека да видят всички клубове какви лицинзи имат,а след това на какъв дуг спорт показват резултат и взимат субсидия! Олимпийските спортове? Видяхме последната олимпиада! Повече нищо няма да казвам!

Достатъчни ли са парите?

-Ако се разпределят правилно ще бъдат. Да няма деление. Все пак това е подпомагане,а не спонсорство.
Общината помага достатъчно,но трябва да има повече контрол. Има клубове, които злоупотребяват драстично. Харчат се пари за невероятни неща. Средствата би трябвало да се изразходват по предназначение. Това обаче не винаги става и е факт. Има много несъвършенства, които трябва в бъдеще да се изгладат. В противен случай скандалите ще продължат.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]