Спорт без политика – предпочитаният вариант. Тази галфониада вече е втръснала на всички

0

В предиз­борна кам­пания сме и всяка пар­тия като някаква не­скопосана кръпка слага в предизбор­ните си

[sociallocker id=5830]

обещания и нещо за развитието на спорта. Естествено, това се прави проформа и в повечето слу­чаи никой не му обръща вни­мание. Но понякога излиза и наяве. Така например БСП обикаля страната със свои­те пет основни цели за мла­дежта и спорта. Започвам с изброяването, с огромно из­винение към интелигентния и ерудиран читател на „Те­ма спорт“.

Извинявам се, защото

четивото е за дебили. Пър­ва цел – увеличаване на физи­ческите активности и съ­здаване трайни спортни на­вици, интереси и култура. Както казва една моя люби­ма героиня от култов се­риал – Падам и умирам. Не топлата вода, ами сътворе­нието на света е концен­трирано в това дълбокоми­слено прозрение. А бе тези хора съзнават ли, че от но­ември 1989 година изминаха 28 години. Още по-вълнуващо е второто послание – развитие на системата за дви­гателна активност в учили­щата. Надявам се, че написа­лият тази глупост поне знае къде пада ударението на училища, защото повечето политици го бъркат. Какви високопарни думи за нещо толкова простичко – децата да бъдат въвлечени в нещо интересно в часовете по физическо. Може и да играят на криеница – това също е двигателна култура. Трето­то откровение на евентуал­ния бъдещ червен министър на младежта и спорта е по­разяващо – възстановяване на престижа на българския спорт и успешно участие на България на олимпийски игри. На по-старите като мен ни звучи познато – да из­пълним петилетката за три години.

Дотук с иронията, защо­то смешно, смешно, ама то си стана и тъжно. Пробле­мът на тази държава е, че що има некадърно и негра­мотно, се докопва до поли­тиката и партиите. Вече няма никакво значение идеологията.

Некадърниците намират начин

да се наместят на клона. Да не си помислите, че в про­грамите на другите партии има нещо по-различно. Сложили са индигото и са пре­писвали един от друг. И дори хонорари сигурно са получи­ли от партийните субсидии, дадени им от народа.

Всъщност като си поми­сли човек, политиците трябва въобще да не споме­нават думичката спорт. И да се поучат от това, ко­ето се случи със служебния министър-председател Герджиков преди десетина дни в „Арена Армеец“. Това си бе­ше нещо като своеобразен референдум за мнението на народа за любимите му поли­тици. И че тази галфониада вече е втръснала на всички. Не му стига на Герджиков, че е получил безплатна ложа, ами тръгнал и купа да връч­ва. Къде го има това в циви­лизования свят, разбирай не в Москва. Някакъв назначен онзи ден ще ми връчва купа?! Представяте ли се на „Ролан Гарос“ да слезе Оланд, или на „флашинг Медоус“ да се по­яви Тръмп. Това просто няма как да се случи, защото онези хора са от друго тесто. Тях показността не ги интересу­ва, защото политиката е отговорност, а не привиле­гия и всички са го изучили то­ва основно правило.

Но да се върнем към тема­та за политиката и спорта. Моето предложение е спор­тът да се спаси от полити­ката. Става въпрос за ко­мерсиалния, професионален спорт. Този в училищата и университетите не го касае дали има спортно министер­ство или не. Той е част от образователната система и изцяло е техен прерогатив. МОН да си направи програ­мите с 5, 10 или 20 часа физи­ческо възпитание на седми­цата. МОН да прецени дали да не направи 100 спортни училища, които да създадат бъдещите златни медалисти в щангите, бокса, борба­та… Ако това стане прио­ритет на държавата и имат ресурс, нека да го на­правят. Така е направено в комунистически Китай, да

отидат да видят и да го внедрят

след това.

Но това е нещо различно. Говорим за спорт и спортно министерство. За тези 28 години хората, които инвестираха в спорт, поискаха само едно – някакви данъчни облекчения. Лошото е, че ве­че не искат данъчни облекче­ния, а директно пари от дър­жавата. Което е малко странно. Защо един изцяло комерсиален турнир по те­нис получава пари от държа­вата, разбирай от бюджета. Сложно е да се обясни на обикновения българин.

Ще бъда много щастлив, ако поне един бъдещ депу­тат, без значение от цвето­вете, излезе и ясно и точно формулира правилните насо­ки за спорта. Един средноинтелигентен човек с прилична обща култура ще прозре, че професионалният спорт е индустрия както всяка една останала. Която създава ра­ботни места, формира пе­чалба и плаща данъци. Както между другото го е направил любимият ни Григор Дими­тров. Много хора му броят приходите, но никой не му брои разходите. А такива ка­то Григор движат световна­та икономика. Печелят за се­бе си, но създават работни места и за другите. Мислите ли, че Дани Валверду работи за чест и слава и за призна­телността на българския на­род?!

Няма никакво съмнение, спортен бизнес се прави трудно. Но ще е още по невъ­зможно при това интелектуално ниво на българските по­литици. Защото и спорти­стите като станат полити­ци, се превръщат в същото. Видяхме ги Нейков и Стой­чев. Да не си отварям уста­та за съветниците спорти­сти, там пък е комедия дел арте. В Америка има съвет­ник по държавната сигур­ност, но от него зависи съ­ществуването на целия свят. Дори добрият мени­джър Красен Кралев в послед­ните 3 години се занимаваше само с преразпределение на бюджетни средства. Което не е особена философия. Не виждам нищо иновативно в политиката на Кралев, коя­то вероятно ще бъде продължена и след предстоя­щите през март избори. Ня­как си убягва бизнес моделът. България уж е пазарна иконо­мика, член на НАТО и ЕС, а не­щата със спорта са като в бивша съветска република. Нищо от западния и най-ве­че американския модел за правене на спорт не бе вне­дрено в последните 28 годи­ни.

Всъщност нищо ново няма да се случи под слънцето. Мо­же да се появи някой нов ка­то Григор, но това ще е из­ключение, а не правило. И за да стигнеш до тази истина, не се изисква Министерство на младежта и спорта с бю­джет 70-80 милиона лева. И българите не са толкова про­сти, за да не го разбират. Може да са инертни, но не са прости. И рано или късно без­очието на политиците ще бъде „възнаградено“.

Източник: Жаклин Михайлов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]