Рубен Пинто: В ЦСКА сме едно голямо семейство

0

Вътрешният халф на ЦСКА Рубен Пинто се утвърди като основен играч след пристигането си под наем от

[sociallocker id=5830]

Беленензес в края на август. Той да­де интервю за ‘Тема Спорт“, в което говори за адаптацията си към българския футбол, партньорството с Петрус Бумал в средата на терена и как е бил разрешен проблемът с големия брой пропуски на отбора.

Рубен, как се чувстваш в България и как се адаптираш в ЦСКА?

– Мисля, че се адаптирам доста доб­ре. Когато дойдох в клуба, всички игра­чи ме приеха като част от семейство­то. Това е най-важното нещо за всеки футболист – да се чувства у дома си.

Защо избра ЦСКА през лятото, а не румънския шампион Астра, от който също имаше предложение?

– Така беше, но разговорът ми с Да­наил Ганчев натежа. Той ме увери, че ЦСКА е страхотен проект и сега съм много щастлив да бъда част от този клуб. Трябва да върнем отбора в евротурнирите – в Лига Европа или Шам­пионската лига. И това е моята зада­ча – да помогна в изпълнението на та­зи цел.

Но ще играеш ли за ЦСКА в евротурнирите? През лятото дойде под наем от Беленензес. Наскоро към същия клуб пое Диого Виана. Дали вече не си изцяло собственост на ЦСКА?

– Нямам информация за това, честно казано. Доколкото знам, съм под наем, а в края на сезона ще видим какво ще се случи. Разбира се, че бих се радвал да ос­тана. ЦСКА е най-големият клуб в Бълга­рия.

Какъв беше ключът към успеха сре­щу Черно море (2:0)?

– Първият официален мач след дълга пауза винаги е много труден, а играчи­те са в най-добрата си форма. Съпер­никът беше доста агресивен. Но

ключът към нашата победа бе търпението

Трябваше да изчакваме правилния мо­мент, в който да се защитаваме и в който да атакуваме. Мисля, че прове­дохме много силно второ полувреме и съвсем заслужено се поздравихме с побе­дата.

А какъв е ключът към успеха срещу Берое тази събота?

– Разучаваме съперника в момента. Ще направим всичко възможно, за да спечелим. Това също ще е труден мач, но се готвим за него и имаме идея как да спечелим трите точки. Нищо друго ня­ма значение в ЦСКА.

Как виждаш представянето на своя сънародник Руй Педро? Той претърпя голяма промяна спрямо есента и от началото на годината се превърна във водещ голмайстор…

– Педро нямаше подготовка през ля­тото и за всеки играч е трудно да се включи в движение при такава ситуация. Но Педро излезе от това положе­ние и сега е много полезен. През есента разучавахме статистиките и те показ­ваха, че ние сме един от отборите, ко­ито създават най-много голови ситуа­ции, но попаденията не падаха. Сега обаче намираме много по-често пътя към головете и Педро успява да завъ­ршва атаките. Той е много добър иг­рач, вече има подготовка и се намира в доста силна форма. Дано продължи с това представяне.

По-добра ли е атмосферата в отбо­ра спрямо есента?

– Не мисля, че има голяма разлика. Ние винаги сме били като едно голямо се­мейство. Да, може би през есента не бяхме толкова сработени, но

постепенно постигаме разбирателство

Бием се рамо до рамо, за да върнем ЦСКА на върха. През есента отборът бе нов, имаше много попълнения, но сега се опознахме и изградихме по-добър колек­тив.

Какво можеш да кажеш за своето партньорство с Петрус Бумал? Прави впечатление, че сте доста стабилни в представянето ви.

– Всеки играч е важен. Но да, разбира­телството между мен и Бумал е добро, ще се опитаме да поддържаме това представяне и да помагаме на отбора. Надявам се, че ще продължим по същия начин. Имаме и други добри футболис­ти, които да спорят с нас за тази пози­ция, но дотук сформирахме добро партньорство с Петрус.

Ти си и един от най-постоянните играчи в състава, как успяваш да под­държаш равномерно ниво?

– Не опира само до индивидуални ка­чества, в момента много важно нещо за нас са разговорите. Първенството е доста агресивно, а целта на ЦСКА е ви­наги да контролира топката. Стараем се постоянно да сме в противниковата половина и по тази причина комуника­цията помежду ни е от много голямо значение.

Агресията ли е голямата разлика между българското и португалското първенство?

– Да. Шампионатът в Португалия е по-техничен, а тук се залага на физичес­ката сила. Доста агресивно е, но тряб­ва да се адаптираме и мисля, че го пра­вим успешно.

Можеш ли да сравниш Еди Йорданеску със Стамен Белчев?

– Всеки треньор е различен. И двама­та са доста добри. Стамен остана и той се отнася много добре с нас. Постигаме силни резултати при него – 4 по­беди и едно равенство, по това можем да кажем, че е добър треньор. На Йорданеску не му беше лесно, защото тряб­ваше да изведе един нов отбор до сил­ни резултати само за 2-3 месеца. А в ЦСКА се цени единствено победата. Трябва да поддържаме феновете щаст­ливи, защото те са най-важните. Харес­вахме Еди като човек и треньор, но та­ка е било писано.

Каза, че комуникацията е много важна, подобри ли се това при Ста­мен Белчев? И случва ли се да говори често индивидуално с вас, играчите?

– Да, а и играчите си говорим много помежду си. Когато един футболист сбърка на терена,

друг е зад него и му пази гърба

Защо се насочи към футбола? И има ли други спортисти в твоето семей­ство?

– Само баща ми е играл футбол, но не е бил професионалист. Но семейството ми винаги е било свързано с футбола, а и в Португалия всеки обича този спорт. Започнах да играя с татко като съвсем малко дете. Първият ми отбор беше Одивелас – от родния ми град, а след то­ва отидох и 6 Бенфика. Бях там 12 годи­ни.

Защо обаче не успя да пробиеш? Ня­маш мач за първия отбор…

– За младите футболисти беше дос­та трудно по мое време. Сега е по-лес­но, но тогава бе почти невъзможно да получиш шанс.

Можеш ли да разкажеш каква е ор­ганизацията в академията на Бенфи­ка?

– Фантастично е. Предлагат се най-добрите условия. Инфраструктурата е отлична, хората там са като семей­ство, разполагаш с най-модерните приспособления за подготовка и възста­новяване. За всеки футболист се пола­гат индивидуални грижи – има човек, който ти обръща внимание. Така е мно­го по-лесно да даваш най-доброто от себе си.

Кое считаш, че е най-голямото ти постижение – мачовете ти в Лига Ев­ропа с Беленензес или тези с юношес­ките и младежките национални отбо­ри на Португалия?

– Различно е, трудно е да се съпоста­вят. Лига Европа е отделна вселена. Там играхме срещу някои от най-добри­те футболисти на континента (б.р. – в една група е с Фиорентина, Базел и Лех Познан). Атмосферата е страхотна. Играл съм и за националните отбори и там е пo-различно. Всеки е на твоята възраст и атмосферата е приятна, но не може да се сравнява с евротурнирите, където е лудница. Но това е един от най-добрите пътища, по които един играч може да премине – от юно­шеските и младежките национални от­бори през Лига Европа и накрая Шампи­онската лига.

Какви са целите ти?

– Просто искам да се наслаждавам на футбола. Ние, играчите, сме целунати от съдбата. Късметлии сме, защото не всеки има възможността да бъде част от този спорт. Трябва да ценим този шанс.

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]