Разединението и омразата доведоха бургаския футбол до тук

2

В последните дни усилено се дискутира върху възможностите за развитие и сътрудничество на ПФК Нефтохомик с инвеститора „Съдърланд“, както и възможностите и вероятностите за влизане на нови хора в управата на клуба. Това са нормални и динамични процеси, които са част от всеки един нормален клуб, който търси алтернативи. Договор все още няма, като евентуална развръзка се очаква в следващите дни, а може би и седмици. Тези събития обаче отприщиха лавина от омраза, която е показателна за ставащото в бургаския футбол в последните години.

Именно разединението и омразата доведоха до това състояние на най-популярния спорт в града. Разединение, което започна още в края на 90-те години на миналия век и постепенно ескалира на няколко етапа. Това създаде напрежение и отрови атмосферата в града. Феновете настръхнаха един срещу друг, шефовете на клубове също, спортната общественост също. Проблемите се прехвърлиха на политическо ниво, създадоха се групи и кръгове. В същото време се похарчиха колосални суми за проекти, които така и не видяха бял ден. Базата се разруши, но по-важното е, че се разруши и типичната бургаска атмосфера на позитивизъм и толерантност.

Двата големи клуба Нефтохимик и Черноморец бяха поставени на колене, като сега единият е в селските групи, а другият реално се бори за оцеляване в Б група. Голям брой бургаски футболисти и треньори бяха изтървани и сега помагат на други клубове. Примерите са толкова много, че не е необходимо да бъдат изброявани.

Все пак можем да споменем най-пресните. Те са свързани с 16-годишния талант Кристиян Добрев, който е пред договор с италианския Удинезе. Около 1 милион лева ще влязат директно, но в касата на Ботев Пловдив, който привлече момчето през 2014 година. Тогава Добрев бе играч в школата на Нефтохимик, но същата година клубът фалира и се наложи да се създаде СНЦ със същото име.

Димитър Димитров – Херо пък води отбора на Лудогорец. Неговите знания и опит биха били от голяма полза на бургаския футбол, но…. Алекси Желязков, Неделчо Матушев, Иван Цветанов, Димитър Стойчев, Атанас Димов са само част от имената на хората, които също има какво да дадат на местния футбол. Десетки млади футболисти пък играят за други отбори. Уви.

Сега бургаският футбол е на кръстопът. Нужно е съвсем малко, за да се срине всичко. И точно заради това езикът на омразата е най-ненужният. Създаването на изкуствено напрежение също. Време е да бъдат оставени егоистичните мотиви и всички футболни хора в Бургас да помислят за спасението на тази игра. Да помислят и за хилядите фенове, които са жадни за нови победи. В противен случай в града ще се говори за футбола само в минало време. И това може да стане много скоро…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
бургаския
бургаския
6 години по-рано

Порточанов някога каза: „Нефтохимик без Нефтохим не може да съществува“ И беше болезнено прав,а за Черноморец не ми се говори

Dick
Dick
6 години по-рано

Какво разединение. Бургаския отбор е един – Черноморец. Без значение дали е в А или Я група или го няма изобщо. Няма никакъв начин отбор създаден като Строител (Камено) да има някакви претенции за бургаски. Тези успехи с които парадират да си ги носят на село.