Почина легендарен бургаски борец

0
-
-

Името на Ангел Сотиров Гочев е записано с по специален шрифт в историята на най- българския спорт- борбата. Чушката, както го познаваха повечето му приятели, се спомина днес в късния след обяд на 74 години, след масивен инфаркт. Това пише във фейсбук профила си известния общественик Христо Бардуков- негов приятел и съратник. Сотиров издъхва в семейната къща в Созопол. Погребението ще е в Бургас на Никулден, като допълнително ще бъде уточнен часа. Очаква се тържествената сесия за празника на града да започне с едноминутно мълчание. На поклонението в Гробищния парк на Бургас ще присъства голямата борцова фамилия на България.

Сотиров е сочен приживе като страшилището в свободния стил. Роден е на 16 октомври 1943 г. в с. Равна гора, община Созопол, Бургаско. Първите му изяви в спорта са на 11-12-годишна възраст, когато започва да се бори „на алая” (на народните борби). Когато е едва на 16 години и половина, Райко Петров го взема в националния отбор. Като състезател носи екипа на „Черноморец” – Бургас. Бори се в категория до 78 кг. Балкански шампион в Любляна, два пъти взема златни медали на международни турнири в Будапеща и в Югославия, на Европейското първенство в София става четвърти, а на Олимпиадата в Мексико – шести, при положение че бие трима с туш, други трима – по точки и с един постига равен резултат.
Ангел Гочев е бил 7 г. треньор на „Черноморец” – Бургас, а 9 г. – на тима в Сливен, както и на националните отбори по свободна борба – младежи и мъже. В последните години бе ръководител на созополския Спортен клуб „Никола Станчев”. Първия ни олимпийски шампион Никола Станчев пък му е кум. Двамата вече са в друго измерение…

Светла му памет