Последната сделка на Васил Божков с ЦСКА

0

Статията проследява събитияот преди повече от 10 години в ПФК ЦСКА. Публикувана е във вестник Капитал. Тогава Васил Божков продае клуба на Прамод Митал, а на сцената се появи Александър Томов – Лупи. Това явно беше и началото на края на велекия червен клуб, който фалира официални преди малко повече от година.Публикуваме статията без редакторска намеса и без съкращения.

„През последната седмица стана ясно, че е твърде вероятно футболният клуб ЦСКА съвсем скоро да има нов собственик.

Това е групировката „Митал стийл“, която според публикации в българската и румънската преса е водила преговори с настоящия шеф на клуба Васил Божков. Разговорите са се провели в Париж, а цената на сделката бе определена на около 14 млн. евро.
ЦСКА отрече тази информация в официално комюнике, а от „Митал стийл“, която е собственик на „Кремиковци“, отказаха да потвърдят или отрекат. По информация на в. „Дневник“ във футболния клуб в последния месец е имало одит, поръчан от евентуалния бъдещ собственик. Според официалните счетоводни отчети на ЦСКА от 2000 г. насам клубът има отрицателен баланс от девет милиона лева – похарчени са били 42 млн. лв. срещу 33 млн. приход.
Индикации за смяната на собственика на ЦСКА имаше в последните няколко месеца, като се говореше за „Митал стийл“ и „Коен груп“, която притежава баскетболния отбор на червените. „Митал стийл“ има интереси във футбола, тя финансира румънския „Отелул“ (Галац), като за този сезон е отпуснала 4 млн. евро. Първото издание, което информира за преговорите относно ЦСКА, бе румънският спортен вестник „Проспорт“, очевидно позовавайки се на данни от „Отелул“. Според тази информация преговорите от страна на „Митал стийл“ е водил индиецът Прамод Митал, който е един от собствениците на концерна и заедно с братята си ръководи Ispat Group, собственост на фамилията. През август на въпрос на „Капитал“ дали се водят преговори за купуване на ЦСКА Прамод Митал отговори многозначително: „Не. Засега.“
Изчерпан ли е действително бракът между Васил Божков и ЦСКА? На първо място, собственикът в момента не е добре приет от запалянковците, които критикуват него и останалите от ръководството за изгубената шампионска титла през последния сезон и не особено адекватното управление на ЦСКА от 2000 г., когато пое клуба от Любослав Пенев. От този период датираха и първите слухове, че се договарят футболни дербита с „Левски“. В последния мач между двата отбора запалянковците от сектор Г дори издигнаха плакат срещу Васил Божков, а някои уебсайтове, като например www.cska.net, от доста време насам твърдят, че най-силният играч на „Левски“ е самият собственик на ЦСКА, въпреки че в седемгодишния период на неговото управление бяха спечелени две шампионски титли, а тимът успя да се класира в груповата фаза на турнира за Купата на УЕФА.
В последно време Васил Божков също даде да се разбере, че не възнамерява да остава за продължително време във футболния клуб, особено след като исканото от ръководството на ЦСКА апортиране на стадион „Българска армия“ и тренировъчните бази на „4-ти километър“ и Панчарево не се състоя. През лятото бе официално анонсирано, че разходната част на футболния клуб се свива драстично. Стигна се дотам, че спечелването на шампионската титла дори отпадна като приоритет. Ръководството на ЦСКА продаде ключови футболисти като Мурад Хидиует, Емил Гъргоров и Христо Янев, като по неофициални данни трите трансфера са на стойност 1.5 млн. евро. Все факти, които дават основание да се очаква, че в българския футбол съвсем скоро може да се появи нов играч в лицето на „Митал стийл“.“