Паро: ЦСКА стана жертва на подла комбинация, раздадени са пари тук-там

0

Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов даде ударно интервю за „Тема Спорт“, в което посочи по какъв начин смята, че се е стигнало до изхвърлянето на ЦСКА от Лига Европа. Паро е убеден, че става въпрос за български заговор, и допуска, че в цялата разиграна схема корупцията е била движеща сила…

Г-н Никодимов, ЦСКА окончателно остана извън Лига Европа. Вие казахте преди време, че цялата ситуация се дължи на донос от България. Все още ли сте на същото мнение?
– Естествено. Най-вече оттук идва. Явно е, че са раздадени пари тук-там. Дадени са на хора, които са запознати с нещата или просто имат връзки с правилните служители в УЕФА. И са разиграли схемата. Когото го вълнува, ще даде 50 000 лева или евро където трябва и готово. Тези игри са пределно ясни много отдавна. Явно е, че се играе за големи суми. Но да са живи и здрави. Аз съм 100 процента сигурен, че има намеса от България.

Откъде идва тази намеса? От конкурент на ЦСКА, от футболния съюз?
– Ясно е, че идва от конкурент основно. Но става въпрос за подла комбинация, защото конкурентът не може да действа на своя глава. Навързани са нещата. Тук едно рамо, там друго рамо. футболният съюз… направо не искам да го коментирам. Все е било зле, ама такова нещо никога не е било.

В какъв смисъл никога не е било?
– Най-малкото показват неуважение към клуба, който е прославил най-много България. Може да мразиш някой клуб, ама ти вече си копаеш сам ямата. Още година-две, ако родният футбол е в това състояние,
хората ще ги изритат. Те какво си мислят – че са вечни ли? Дали ще ги търпят още дълго? Някои неща се повтарят и потретват. За едни може, за други не може. Правят се компромиси за някои, а другите се мачкат. Няма как да продължава вечно. ЦСКА постоянно е потърпевш. Не казвам, че и ЦСКА през годините не е имал вина. Някои управляващи клуба са си били виновни. Но не може да толерираш едни за сметка на други. Лудогорец и той беше нов отбор, обаче участва в Шампионската лига през 2012 година, нали?!

Случайно ли ви се струва, че всичките 4 случая през новия век, в които ЦСКА не е участвал в евротурнирите, след като си е извоювал такова право, са настъпили по време на управлението на Борислав Михайлов начело на БФС?
– Не знам и аз. Все пак в някои ситуации ЦСКА сами си бяха виновни, особено покрай Томов. Но и БФС един път не ти дават лиценз, сега ни дават, обаче УЕФА ни вади в последния момент… И то с еднолично решение на генералния секретар на УЕФА. Другите в управата тогава за какво са му?! Има нередности, и то много. Явно е, че вече е късно да се поправят грешките. Обаче ЦСКА трябва да си доведе делото срещу УЕФА до края. Трябва да си защитят правата, дано да спечелят. Защото с такова нещо губиш авторитет, а и играчите губят – няма да могат да се покажат на голям форум. Този въпрос не бива да се отминава с лека ръка.

Тази комбинация, за която говорите, с толкова голям ресурс ли разполага, че достига до най-високо ниво в УЕфА?
– Навсякъде има корупция, хайде да не си затваряме очите. И колкото по-високо – толкова по-голяма е. С Блатер и с Платини какво стана? Какви суми се бяха разиграли… И тук говорим за хора с авторитет! Замислете се дали някой пo-дребен чиновник няма да измисли да си прибере нещо допълнително… Няма неподкупни, има само различни цени. По много начини могат да се дадат пари. То си е разработено. Там от години така си работят, не откриваме топлата вода. Много напред са с материала. Въпросът е, че ЦСКА разчита на честност, а такава няма. И трябва и ние да започнем да действаме безкомпромисно, включително и срещу другите отбори. Такива беззакония се вършат… Може ли един клуб да държи телевизионните права? Как става това? Той ще си ги разпределя както иска. Това е абсурд някакъв. От единия джоб в другия… И на всекиго по нещо от погачата, но за някои остава лъвското парче. То се вижда, че ЦСКА е най-гледаният отбор, не може да се скрие, но какво от това?! Крайният резултат е друг. Сега момчетата трябва да се мобилизират и да бият всичко наред. Друго спасение няма. Нека станем шампиони и пак да не ни дадат да участваме. Какъв пълен резил ще е тогава. А маските още повече ще паднат. Да не говорим, че ако ЦСКА стане шампион, другите ще се изядат помежду си. Зад всяка врата си има шпиони. Всеки обслужва нечии интереси. И в един момент тези интереси ще се пресекат…

По какъв път трябва да поеме ЦСКА сега чисто спортно-технически?
– Приоритетът трябва да е първенството. Дано успеят да направят и добра селекция. Със сигурност някои играчи се отдръпват, като не се играе в евротурнирите. Но хората знаят какво е ЦСКА. Това си е константна марка, дори и да не участва един-два сезона в Европа. Гледам сега и програмата на старта на първенството е благоприятна, няма какво да чакаме. Трябва ЦСКА да си е лидер, както е бил винаги. Смятам, че и Левски ще се възстанови до известна степен. Не направиха звездна селекция, но пък взеха предимно българи, които най-малкото ще са всеотдайни. А и чужденците им – Мапуку и Буш, все пак са някакви имена за родното първенство. И ЦСКА, и Левски ще са по-добре от миналия сезон.

Може ли силната игра на ЦСКА в контролите да е предопределяща за представянето в първенството?
– Контролите не винаги са точен показател. Няма да е цветя и рози пътят на ЦСКА. Едно е да играеш срещу офанзивно настроени отбори в контролите, друго е, като ти се окопаят тук с 10 човека в защита. Но нека играчите да се стремят към първото място, да се раздават и ще дойдат резултатите. Трябва всички да са сплотени. Това миналия сезон го видяхме едва към края. Но сега по това, което усещам, съблекалнята е овладяна, има разбирателство между играчите и всичко в това отношение е наред. Важното е всички да се обединят около треньора, защото той е шефът в съблекалнята, той има последната дума и трябва да е най-уважаваната фигура.

ЦСКА като че ли случи на наставник в лицето на Стамен Белчев?
– Безспорно ЦСКА подобри играта си при него и това беше очевидно през пролетта. Никой не може да го отрече. Ако ЦСКА беше започнал и сезона по същия начин, със сигурност щеше да е адекватен конкурент на Лудогорец. Засега Белчев е добре, въпросът е да придобие още опит, увереност и самочувствие. Изискванията на „Армията“ са много големи и всяка грешка се забелязва и разглежда под лупа. Не всеки е способен да издържи на такова внимание и напрежение. ЦСКА и Левски винаги са на пангара. А Лудогорец още 10 пъти да стане шампион, пак няма начин да догони известността на грандовете. Важното е сега ЦСКА да постигне постоянство и да сведе колебливите изяви до минимум. Аз и преди съм го казвал – на „Армията“ трябва от 10 мача поне в 8-9 да си на най-високо ниво. Хубаво е, че сега до голяма степен съставът се запази, футболистите, включително и чужденците, са наясно какво се иска от тях. Адаптират се все по-добре. Виждаме, че има конкуренция и дълбочина в състава. В халфовата линия е особено интересно, където и Пинто, и Малинов, и Симао се намират в добра форма. Въпросът е да се намери най-точната конфигурация от футболисти.

Очаквате ли феърплей в първенството?
– Какъв ти феърплей? Отживелици! Неучастието на ЦСКА в Европа е доказателство какъв феърплей има в България. Това нашето е антифеърплей. Някои хора са решени до такава степен да имат успехи, че са готови дори и трупове да оставят след себе си. Искат да газят наред. Брутални са. Аз другаде не съм чул клубовете да си правят мръсотия едни на други. Само тук го имаме. Стига, не може 15 минути преди жребия да те извадят и веднага на твое място да вкарат Дунав. Как пък в последния момент става и веднага има готово решение? Всичко е било ясно отдавна…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК