Неделев подгони Гунди при реализаторите

0
-
-

Голът на Тодор Неделев срещу Партизани в Тирана, освен че бе изключително красив и имаше огромно влияние върху срещата и обрата, изкачи автора си на почетната стълбица при стрелците. Халфът вече има 4 попадения за „канарчетата“ в Европа, което му позволява да дели третото място във вечната класация на голмайсторите на Ботев. Неделев се нареди до легенди, като Марин Бакалов, Костадин Костадинов и Георги Георгиев, както и до Мариян Огнянов, който също спечели уважението на феновете в последните години. Повече от Неделев с жълто-черния екип в турнирите са се разписвали само двама души. Това са Атанас Пашев, който е с 5 и Георги Аспарухов – Гунди, който е лидер за всички времена с 6.

Мачът бе паметен и за Омар Косоко, който се отчете с два гола. Така той стана първият чужденец в историята на Ботев с две попадения за тима в един евромач. До този момент по веднъж са се разписвали Бобан Грънчаров, Томаш Иршак, Ромарио Кортзорг, Вандер Виейра и Луис Педро. Победата над Партизани пък е втората най-убедителна за Ботев при гостуване в турнирите. Най-убедителната е срещу ирландския Шамрок Роувърс през 1962 година с 4:0. Ботев успя да направи и първия си обрат като гост в Европа. Никога досега „канарчетата“ не бяха печелили на чужд терен, когато противникът е повеждал.

Треньорът Николай Костов също има повод да се отчете след чудесния мач в Тирана. Специалистът постигна първата си победа като треньор на Ботев във втория си европейски мач. Първият бе загубата от Санкт Пьолтен с 0:2 през 2014 година.

Източник: „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК