Къде учат и живеят наследниците на футболните олигарси?

0

Къде са децата на футболните босове в България? Къде учат, какво правят и колко милиони имат в сметките си? Любопитни въпроси, на които единствено вестник “ШОУ” ще даде отговори. Ще надникнем в личния живот на родните олигарси, ще прочетете пикантни неща, които не са ставали достояние на широката общественост.

Един от големите босове в българския футбол Кирил Домусчиев заема лидерското място. Не само в класирането в “А” група, а и по брой деца. Босът на “Лудогорец” има 4 броя – три дъщери и един син. Децата му са от две връзки, първата е с рускинята Ирина Ивановна. Двамата се запознават и сключват брак още в началото на 90-те. Тогава младият и напорист бизнесмен се впуска на няколко фронта, един от които е и руското любовно завоевание. Бракът с Ивановна е и брак по сметка. Говори се, че Ирина е дъщеря на влиятелен и близък до руската мафия човек. От което, естествено, българинът, който по онова време прохожда в бизнеса, извлича немалко дивиденти.

Красивата рускиня става част от управлението на фирмите му. Вписана е като член на Управителния съвет на две от компаниите му. Двете дъщери са кръстени Гергана и Диана. Първоначално всичко е наред, но с годините и трупането на милиони върху госпожиците пада тежестта на славата. Принудени са да напуснат България заедно с майка си Ирина. Домусчиев ги праща в Барселона, където им осигурява прекрасна къща и пребогата месечна издръжка. И двете учат в престижни колежи в каталунската столица. Голямата дъщеря – Гергана, напредва с лекота, знае няколко чужди езика и иска да стане като баща си, да се занимава с бизнес. Двете идват рядко в България, Домусчиев ги взима по време на ваканции, за да ги поглези на тузарски екскурзии. Благодетелят на “Лудогорец” се сдоби преди по-малко от година с още двама наследника. Втората жена в живота му – Кремена, го дари с близнаци. Кръстиха ги Петър и Донна. Новата изгора на Кирил е от Ямбол, твърди се, че я е избрал не заради парите или връзките, а по любов. По наша информация още с раждането двете бебета са били с точно по 100 000 лева напред в банковите си сметки. 43-годишният милионер гледа бебоците и Кремена повече от очите си. От година близо

до тях бдят
охранители

а на дамата категорично е забранено да показва новородените. Роднини и приятели на корабния олигарх се притесняват, че милионерските наследници може да имат съдбата на двете си полукакички и цял живот да страдат заради славата на баща си.

С едно дете по-малко – три, може да се похвали Тодор Батков. Роденият на 17 октомври 1958 г. адвокат не обича да говори много-много за личния си живот, но вестник “ШОУ” разбра някои пикантерии. Малцина знаят, че мустакатият шеф в “Левски” има един брак отпреди около 30 години с… унгарка. Двамата се запознават във времето, в което Батков е съветник в Министерския съвет. Сключват брак, който обаче не просъществува дълго. Още в началото на 90-те следва развод. Щерката и майката остават в Унгария. След това адвокатът се жени за настоящата си съпруга Здравка, която му ражда две деца – син и дъщеря. Здравка Баткова е главен редактор на детското списание “Пчелица” и мнозина твърдят, че е силният човек в семейството и дори в…”Левски”. Преди време “сините” са на лагер преди всеки мач в хотел “Банкя Палас”, чийто управител е именно Здравка Баткова. “Караше ни да си лягаме в 23 ч и сутрин да си оправяме чаршафите. Яка дисциплина”, разправят футболисти от отбора. Здравка държи здраво стъпили на земята и двамата наследници на Тодор Батков. Нежната половинка не позволява излишен лукс и хвърляне на милиони. Синът Тодор учи в Англия. За учудване на мнозина не се интересува от футбол, иска да става психолог. От малък Батков-младши се пали по картинга, още на 5 годинки за първи път прави няколко обиколки на пистата на “Лаута”. В момента наследникът на бившия футболния ръководител учи и едновременно с това се състезава за английски картинг отбор. Когато си е в България, не пропуска мач на “Левски”. На един от последните двубои Тошко беше с приятелката си, която един ден може да стане и снаха на Тодор Батков.

Малката дъщеричка в семейството се казва Калина.

Като че ли най-много се знае за семейството и наследниците на друг богат олигарх – Гриша Ганчев. Родът на милионера е от село Микре, там баща му – дядо Данаил, гледа крави и волове, от които впоследствие тръгват милионите на сина му Гриша. Босът на ЦСКА се запознава с голямата си любов Теменужка в студентските години. Данаил Ганчев е роден през 1987 г. Учи в най-обикновено училище в Ловеч, чак като юноша заминава за Шотландия, за да трупа знания в частен колеж. След това завършва висшето си образование в Лондон и преди известно време се прибира в България. Става изпълнителен директор на “Литекс Комерс”, а инцидентите от тази година са известни на всички. След акция на специализирани служби Данаил и още няколко служители на фирмата на Гриша Ганчев са заловени и прибрани в ареста. Данаил прекарва известно време зад решетките, което почти поболява баща му. Гриша Ганчев беше готов да се откаже напълно от издръжката на “Литекс”, но в крайна сметка и до днес продължава да осигурява комфорт на отбора. Заряза обаче доста спортове, на които подаваше ръка.

Източници на “ШОУ” споделят, че Гриша Ганчев винаги се е обгръщал със свои хора в управлението на фирмите си. В “Литекс Комерс” още от онова време започват работа негови бивши съученици от спортното в Ловеч. Един от тях е вече покойният Радослав Димитров-Фачо, който минаваше за дясната ръка на Гришата в компаниите му. Дъщерята на Гриша Ганчев се казва Танита, кръстена е на баба си, майката на бизнесмена. Средното си образование завършва в Ловеч, майка й я държи изкъсо. “Това семейство не е като останалите, децата никога не са парадирали, че имат богат родител”, коментират наши информатори от Ловеч. Като доказателство ще споменем, че през ваканциите, докато учи на Острова, Данаил се прибира в България и

рине в
конюшните
на баща си

в съседните на Ловеч села – Микре и Голец. “Трябва да се научи на работа, за да не е глезено момченце. Аз съм бачкал, и той ще го прави”, разправял навремето Гришата, учейки наследниците си на труд, за да заслужат хляба си. Ганчев праща сина си в колеж в Англия именно, за да не стане разглезен лигльо, оставайки в България. Малката Танита също вече следва на Острова, за Гриша Ганчев образованието винаги е било на първо място. Двамата собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов са женски татковци. Първият, който е познат с прякора си Гърнето, има две щерки. Едната е на 20, другата на 18 години. И двете учат в момента в Лондон. Говори се, че една от причините да бъдат изпратени далеч от България е страх от посегателство върху тях заради баща им. Двете са отлични студентки. Едната учи икономика, другата – психология. За разлика от синовете на Митко Събев и Гриша Ганчев наследничките на Димитър Борисов нямат абсолютно никакъв дял в семейната компания “Титан Интернешънъл Холдинг”. Борисов притежава 33 процента от акциите, останалите 17 са на името на съпругата му Михаела. Останалите 50% са в съдружника му Иво Иванов и неговата половинка Румяна. Двамата имат малка дъщеричка, на 3 годинки. “Иво Иванов в момента е по-грижовният баща от двамата. Все пак детенцето му е на три годинки. Заведе я на Пампорово на Нова година, угажда й, грижи се за нея”, твърди източник на вестник “ШОУ”.

Най-новият член на футболното семейство ръководители е Веселин Марешки. Аптекарският бос наследи Коко Динев в “Локомотив” (Пловдив) преди четири години, след това заряза футбола.. Един от най-богатите българи има двама наследника – син и дъщеря. Синът му носи и трите имена, като баща си – Веселин Веселинов Марешки. Роден е през 1991 г и в момента учи в Лондон. 21-годишният младеж започна образованието си в “The European Business School of London”. Училището е част от частни висши учебни заведения и се намира в една от най-скъпите части на Лондон “Риджънтс Парк”. Университетът е изключително луксозен, като годишните такси за обучение в него са около 15 000 паунда. За сравнение в държавните висши учебни заведения се плаща под 3300 паунда на година. Преди година Марешки използва съвпадението в имената и сложи сина си за водач на листа за общински съветници – партия “Либерален алианс”. Марешки-младши обаче не се появи нито веднъж по време на кампанията, близки твърдят, че въобще не се интересува от политика, а всичко е било действия на баща му.

Богаташкото
синче е
задоволено

и презадоволено, разполага с луксозен апартамент в Лондон и кара една от последните марки “Мерцедес”. Дъщерята на Веселин Марешки се казва Александрина, родена е през 1996-а и в момента учи във Варна. 16-годишната тийнейджърка често е обект на интерес от съученици заради… милионите на татко Веселин. Няма как да е иначе, след като Марешки сам признава, че върти над половин милиард оборот на година. Алекс учи в четвърта езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри”. Веселин Марешки има брак с рускинята Светлана Александровна. Запознават се преди години, когато милионерът следва в Москва. Самият той казва обаче, че двамата са заедно само заради бизнеса и… децата. И двамата са напълно свободни за други връзки. Марешки признава, че изневерява на жена си, но и че тя има право да бъде с когото поиска. “Двамата сме заедно, защото тя държи половината акции във всичките ми фирми”, казва Веселин за Светлана.

Друг варненец – Марин Митев, босът на “Черно море”, също държи на корените си. Близки споделят, че един от най-влиятелните бизнесмени в морската ни столица нарочно не е изпратил сина си да учи в чужбина. Смятал, че и тук, в България, всеки, който иска, може да получи нужното образование. Марин Митев има син Веселин, който е роден през 1982 г. Наследникът на милионера завършва цялото си обучение във Варна. Първо получава бакалавърска степен в Икономическия университет, след това записва и магистратура, която също завършва с лекота. После Веселин Митев заминава за специализация в САЩ, учи електронен маркетинг и търговия.

“Въобще не се интересува от футбол, така че не го очаквайте в управлението на клуба”, твърдят източници на вестник “ШОУ” от морската ни столица. Бащата Марин Митев е известен като изключително запален по спорта. На млади години е три пъти шампион на армията по ръкопашен бой и многократен републикански шампион по карате. Твърди се, че като морски пехотинец е имал над 800 скока с парашут. Бойната натура на Митев се пренася временно и върху наследника му, но само временно. Като тийнейджър Веселин тренира за кратко киокушин-кай, но спира и се съсредоточава върху обучението си. Известно време

работи на
летището

във Варна, което е собственост на баща му и останалите съдружници. Естествено, получава ръководен пост, но по-късно прекратява тази своя дейност. В момента синът на бизнесмена се интересува от… еърсофт. Любителски и нов спорт, който все повече набира популярност, нещо като пейнтбола (вид игра с имитация на оръжия и стреляне с топчета цветна боя). Практикуващите еърсофта се преобличат като американски, български или афганистански войници. “Веселин явно върви по стъпките на баща си, който дълги години е служил в армията. Само че наследникът му го прави за забавление и не с истински оръжия и гранати”, казват негови приятели в новото начинание.

Синът на един от големите босове на България не прилича на бандитско чедо, а по-скоро на ученолюбив студент с очила, готов да изнесе лекция по всякаква материя. И синът на Марин Митев като наследника на Веселин Марешки беше въвлечен, без да иска, в политиката. През 2011-а във Варна беше основана партията “Нова Европа”. Сред учредителите й беше именно Веселин Маринов и негов съученик. Впоследствие обаче милионерският син няма абсолютно никакво участие на политическата сцена и продължава развитието си в друга насока.

Рекордьор по дълготрайна връзка в българския футбол е Николай Гигов. Един от най-богатите българи се запознава с бъдещата си съпруга Жени още в… трети клас. В осми двамата вече са гаджета, а на 19 години – бракувани. Жени дълги години е учителка. След това преподава египтология в Нов български университет. Избягва да се появява с мъжа си на светски събития. Двамата имат само една дъщеря – добре познатата и известна Ели Гигова. Може би най-известната наследничка на футболен президент в България. Елеонора е родена на 17 март 1982-а и първо завършва лицея в Горна баня, а след това продължава да следва мечтите си в чужбина. Учи шест години във Франция. Първо журналистика в колеж, след това завършва и “Международни комуникации” в друг колеж, в Париж. Живее и известно време в Ню Йорк. След завръщането си в България работи в телевизия “Евроком”, където води предаване за мода. Ели е страстна почитателка на всичко дизайнерско, пали се по модата след престоя си във Франция. По-късно богаташката щерка стана водеща на предаването “Спортна треска” по БНТ с Камен Алипиев-Кедъра.

Ели едва ли знае парите на баща си и семейните спестявания. Има къща във Франция за няколко десетки милиона долара. Майка й казва, че е толкова жалостива, че е готова да преобърне света, за да спаси болно куче или коте. Дарява пари за домове за сираци и

за приюти
за животни

В един момент госпожицата и нейната половинка бяха една от ВИП двойките на България. Ели дълго време ходеше с нашумелия бизнесмен Петко Димитров. Говори се, че Николай Гигов е помогнал за стартирането на бизнеса на Петко с отваряне на известно столично заведение. Преди известно време обаче двамата се разделиха. Ели не понесе постоянното публично присъствие на Петко Димитров заедно с фолкаджиите Азис и Николета Лозанова. Чувстваше се неловко в тази компания и искаше да преследва високи цели.

Горе-долу по това време наследничката на Гигов влезе в екипа на Илияна Йотова в европейския парламент в Брюксел и връзката нямаше как да продължи. Обща снимка с Азис или Галена едва ли ще се приеме добре от служителите в европарламента, така че… краят беше неизбежен. Най-възрастният футболен президент на клуб от “А” група е Венцеслав Стефанов. Неговото семейно положение е и най-драматично. На 6 април 2004-а похитители отвличат сина на Венци – Димитър. Какви ли не слухове се разнасят 8-9 години след това. Самият Стефанов признава във всички интервюта, че е убеден, че синът му е убит. Босът на “Славия” признава, че е дал много пари за откуп, но не е получил нищо в замяна. Не е тайна, че в последно време футболният бос е на нож с вече бившето си семейство. Той е във все по-задълбочаващ се конфликт с екссъпругата си Снежана и дъщеря си Евелина. Двете обвиниха публично шефа на “белите”, че той е виновен за отвличането на Митко и че знае много добре кой е извършил похищението. Дъщерята Евелина изпитвала адска непоносимост към баща си. Разривът в семейството стигнал дотам, че Венци не отишъл на сватбата на щерка си. И бракът на Евелина обаче не успя да се запази. Дамата се раздели със съпруга си, от когото има две деца. Едната от малките все пак носи името на дядо си – Венцеслава. 36-годишната Евелина Стефанова беше замесена в грандиозен скандал заради фирмата “Софийски имоти”, точеха се дела, на част от които обаче тя не се яви, а напусна страната.
Стоян РАДКОВ