Кое е новото дете чудо на Реал?

0
-
-

Почти на три милиона евро е оценена всяка година, която Винисиус Жуниор е прекарал досега на този свят. 16-годишният вундеркинд изигра едва през май първия си професионален мач при мъжете, но трансферът му от Флеманго в Реал (Мадрид) за 45 милиона евро беше завършен. Казано иначе, „кралете” си осигуриха услугите му за тази луда сума, но той ще може да се присъедини към състава им едва през 2018 година.

За много хора вниманието, което се обръща на това момче, е твърде много. Почти една четвърт от живота на Винисиус обаче вече е преминала под светлините на прожекторите. Още на 13 години той е включен от треньора Клаудио Какапа в юношеския тим на Фламенго до 15 години и привлича погледите със своя талант.

„Още от детските си години Винисиус игра на едно по-високо ниво, отколкото неговите съотборници на същата възраст”, споделя Какау, който е учител в училището Escolinha Fla Sao Goncalo, в което се привличат и обучават суперталанти за Фламенго.

„Ако бяхме го допуснали, той щеше да ходи на тренировките на всички възрастови групи. Той не изглеждаше уморен и това си бе вече куриозно. Днес той ни посещава още по-често и показва своите медали или пък разказва на децата за своите преживявания. Учудваме му се много за това”, допълва учителят.

Винисиус винаги разказва на учениците за своя опит и обяснява колко усилено е работил досега в своята кариера. Когато играл на регионален турнир на високо ниво за първи път, преминал от училището в академията на Фламенго. Там изпъкнал за първи път със своята техника, дрибъл и поглед за създаване на опасните ситуации. Той впечатлил треньора на Фламенго още в първото занимание и бързо станал звезда в „Генерация 2000”, един отбор, който в продължение на повече от три години не губи мач и през 2015 година триумфира в престижния турнир Копа Виторантим.

Впечатляващата форма на Винисиус продължава и той е считан за един от най-добрите футболисти в страната. На най-популярния за юношески отбори в Бразилия турнир Копа Сао Пауло през януари той окончателно катапултира в светлините на прожекторите. На турнира 16-годишният талант преодолява съперници, които са по-възрастни от него дори с три години. Неговите постижения получават силен отзвук и специалисти бързо започват да го сравняват със звезди като Рай, Ривалдо, Джалминя, Неймар, Лукас Моура или Габриел Жезус.

„Ние сме много горди с него и неговото представяне не само за Фламенго, но и за Бразилия. Той играе вече при 17-годишните и се надяваме, че за в бъдеще ще носи голяма радост и за Селесао”, казва още учителят Какау.

Това е сериозно израстване на юношата, което не остава скрито и за европейките топ клубове. Освен Реал (Мадрид) интерес към него имаше и от страна на Арсенал, Манчестър Сити и преди всичко Барселона, където бе сравняван с Неймар.

Директорът на училището за таланти Зе все пак опитва да спре еуфорията и призовава да бъде дадено достатъчно време на момчето. „Аз съм щастлив, че той върви по пътя, по който сме очаквали още преди години. Човек обаче не трябва да бъде отрано толкова сигурен. Той е на 16 година и продължава да се развива”, споделя Зе.

Винисиус не е първият играч, който на такава крехка възраст привлича вниманието на европейските клубове. Трансферът на Филипе Коутиньо в Интер бе договорен още преди 18-ия му рожден ден, а Неймар бе канен в Реал (Мадрид) още на 13-годишна възраст. Витиньо от Коринтианс например е друг такъв талант, който е свързван с клубовете от Европа, въпреки че не е достигнал възрастта, на която въобще би могъл да подпише договор.

„Научих за интереса на Барса. Проследих новините, но това не променя мислите ми. Мисля само за Фламенго и съм концентриран върху моята игра”, сподели самият Винисиус в началото на тази година. Това потвърждава и Андре Къри от каталунците. „Всеки добър играч в Южна Америка е следен и наблюдаван. Гледахме няколко от неговите мачове. Той има много голям потенциал”, споделя Къри.

Този потенциал обаче ще бъде показан едва през юли 2018 година в испанската столица Мадрид, а не при каталунците. Така трансферът на Винисиус може да бъде сравнен с историята на Робиньо, който също като млад играч премина в Реал за много пари. Точно срещу този Робиньо през май Винисиус направи своя дебют при професионалистите (б.р. в мач на Фламенго срещу Атлетико Минейро (1:1) на 13 май). В последния месец треньорът на Реал Зинедин Зидан бе цитиран с думите, че Винисиус е талант, който се появява „веднъж на 10 или 20 години”. Футболистът е едва в началото на своята кариера и Фламенго ще направи всичко той да остане здраво стъпил на краката си да постави фокуса в Бразилия за останалото време, в което ще бъде в родината си. Въпреки всичко нещата изглеждат така, сякаш Реал (Мадрид) и бразилският национален отбор вече са намерили бъдещата си звезда.

Райса Симплисио и Руперт Фрайер, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ