Когато групировката ВИС навлезе в местния футбол

0

В ретро-рубриката на Кота спорт досега сме писали само за Черноморец и Нефтохимик. Днес ще поговорим за един интересен етап от развитието и историята на несебърския футбол. Става въпрос за мътните времена от края на миналия век.

В средата на 90-те години българския футбол навлиза в хаос. Силовите групировки диктуват събитията в подземния свят, узурпирали са и половината икономика. СИК навлиза в Славия, ВИС в Левски за известен период. Георги Илиев наследява империята от своя брат Васил и ВИС вече се казва ВАИ Холдинг. Хората обаче и до днес я наричат със старото име. Георги Илиев спонсорира за два сезона Левски, но след това се насочва към родния Кюстендил. Там започва да пише история. Същият този клуб след време ще се прекръсти на Локомотив Пловдив и ще започне да играе важна роля в българския футбол.

Какво се случва в Несебър. До 1995 година клубът се казва ФК Несебър. През 1996 година приема името Слънчев бряг. Две години след това в ръководството идва местния бизнесмен Красимир Мавров. По това време отборът играе във В група. Мавров осигурява един приличен бюджет за онези години и на сезон в клубът се харчат по около 180 хиляди лева. По това време той работи и има доста близки проекти с приближени на Георги Илиев и със самия него. Строителният ум в комплекса Слънчев бряг предстои, пластовете се нагласят и е нормално групировката да иска да има позиции в региона. Мавров работи много добре и с друга култова фигура от онези години – Димитър Димитров – Маймуняка. Той е дясна ръка на Илиев и негов комисар при дейностите по морето.

Красимир Мавров и неговите партньори гарантират, че могат да осигурят бюджет от 1 милион марки и атака дори и на А група. За целта обаче искат община Несебър да им преотстъпи някои дейности на нейната територия. На първо време да им бъде дадена концесията за сметосъбиране и почистване на цялата територия на общината. Това е една доста примамлива хапка, която се рентира отлично като дейност. Освен това Мавров и сие искат и няколко терена за изграждане на ресторанти и търговски обекти. Това зависи от несебърския местен парламент. Води се война в продължение на две години, но съветниците не удовлетворяват техните искания. През 2001 година Красимир Мавров заявява, че се отказва от клуба и спира парите.

Това налага спешно решение да се сформира ОФК Несебър, който да бъде изцяло общинска собственост. Клубът става приемник на ФК Слънчев бряг….Така започва неговата по-нова история, която е не по-малко интересна. Но за това… друг път.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК