Как взеха стадион Черноморец от Ивайло Дражев

0

В момента стадион Черноморец е една голяма развалина. Спортното съоръжение се руши и вече дори не прилича на такова. Всъщност неговата история е един тъжен епилог на политически и управленчески грешки. През 2000 година стадионът беше даден на концесия на ПФС Черноморец, чийто президент тогава е Ивайло Дражев. Той е главен акционер чрез фирмите Интрейд спорт и Ай Ти Ес. Първоначално Дражев инвестира солидни суми в базата – нови терени, седалки, ремонт на съблекалните, тревно покритие. Общата сума достига 3 милиона лева, а може би и повече.

В същото време обаче той влиза в конфликт с тогавашния кмет на Бургас Йоан Костадинов, както и хората от неговото обкръжение. Постепенно Дражев е изолиран от процесите в града, а воденият от него отбор показва все по-лоши резултати. Независимо от това спортната база и стадионът са в много добро състояние и постоянно обгрижвани. Черноморец обаче стига до В група, а средствата на Дражев явно привършват.

През 2005 година местният парламент провежда акция под диктовката на кмета Костадинов. Съветниците гласуват отмяна на концесията заради невнесени концесионни такси за последните 5 години. Става въпрос за 15 хиляди лева на година. В същото време не е ясно защо направените от него инвестиции не са приспаднати към дължимите суми. Така или иначе концесията е развалена и тръгва операция по изгонването на Дражев от стадиона. Самият той отказва да напусне доброволно базата. Така през октомври същата година по заповед на зам.-кмета Васил Караманов операцията е извършена. Тя е под пряката диктовка на Бонко Димитров. Тогава той е шеф на звеното „Общинска полиция“, сега познато като УКОРС. Стадионът е атакуван с тежка техника, а Дражев – принуден да напусне. Две години след това комплексът е апортиран в капитала на ПСФК Черноморец, а останалото се знае…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК