Какво се случва в „синята“ публика?

0
Снимка: novsport.com
-
-
Снимка: novsport.com

През пролетта на 2014 година Левски агонизи­раше на терена, Вече се виждаха и ясните очерта­ния на

[sociallocker id=5830]

задаващата се огром­на финансова криза в клуба, пише в-к „Тема спорт“. Оказа се, че в касата няма па­ри дори за провеждането на тържествата по повод ве­ковния юбилей. Тогава привърженици от цялата страна се организираха и по­казаха, че могат сами да на­правят незабравимо съби­тие. Ентусиазмът от онази пролет обаче отдавна бе пропилян. Дойде следващата, когато хора от цялата стра­на се включиха в кампанията „Левски е твой“ и с дарения срещу акции успяха да помог­нат за спасяването на профе­сионалния лиценз на клуба.

В края на миналата година се стигна дотам на ‘Терена“ да няма и хиляда човека на мач. Вчера срещу Локо Горна Оряховица на ‘Терена“ отно­во имаше много малко зрите­ли като за първо пролетно домакинство и въпреки при­зивите за пределна мобилиза­ция и пълен стадион. Най-ло­шо е, когато човек бъде дока­ран до безразличие. Именно в такова състояние е масата фенове на Левски. Тя бе дове­дена до тотално отчаяние и дори апатия колкото от грешните спортно-техниче­ски решения и липсата на спортни успехи, толкова и от цялата мъгла около клуба, усещането за задкулисие и приказките, че е заложник на политико-икономически ин­тереси.

Публиката на сините из­глежда тотално разединена, пръсна се на доста съставни части. Такива, между които противоречията по фунда­ментални въпроси са много големи. Това се видя ясно на сбирката в четвъртък в зала „Универсиада“, на която бе дебатирано бъдещето на клуба. Но процесите на разце­пление текат вече повече от година. Стигна се до си­туация един и същи човек първо да бъде аплодиран, след това бурно освиркан, а накрая мнението му пак да предизвика ръкопляскания. Та­ка стоят нещата с хората, които посещават не само сектор Б, а и останалите трибуни на Терена“.

Разцеплението в агитката бе най-голямо. Затова и юж­ната трибуна пустее в голя­ма част от домакинските мачове. В останалите секто­ри ходят още по-малко фено­ве. А дори от призивите за тотално обединение преди двубоя с Локо ГО се виждаше, че няма как всичко случило се да бъде забравено. В сектор Б се чува думата на най-хард фракцията „София Запад“, която през годините доста пъти е попадала под ударите на властта и е била обект на полицейски проверки. Твърди се, че тя командва парада и в Националния клуб на привър­жениците, а има влияние и в сдружението Тръст „Синя България“, което държи 10% от акциите на клуба. Преди време агитката си имаше фонд, от който се издържа­ше – фонд Сектор Б. Той оба­че бе закрит. Друг е въ­просът какво стана с част от средствата в него…

„София Запад“ стои и зад охранителната фирма „ЛСФК Секюрити“, която извършва охраната на домакинските мачове. И именно заради то­ва към организацията, а и към НКП често има неудобни въ­проси… Бърз преглед в един от форумите на сините привърженици показва тежки съмнения и дори директни обвинения.

В първото пролетно дома­кинство на трибуните се за­върна голямата фракция „Юж­на дивизия“. Последното ор­ганизирано посещение на мач от членовете й бе през мина­лия сезон. От настоящата кампания знамето й изчезна от оградата на сектор Б. Знае се, че участниците във фракцията са били заплаше­ни, че ако носят нейни шалче­та или други отличителни белези, ще бъдат преследва­ни. Стигало се е до бой на и пред стадиона. Преди да бъ­дат прогонени, хора от това сдружение разпяваха агитка­та и бяха дейни в организирането на хореографиите. Но също така и „ни се водеха, ни се караха“ – издигнати от тях плакати доведоха до доста глоби за клуба.

„Както повечето от вас знаят, нашата организация не присъства по стадионите през последната половин година. Нашите виждания за развитието на организирана­та подкрепа към отбора оче­видно се различават от виж­данията на други организа­ции в Сектор Б. Мнението ни, че публиката на Левски може да помага на отбора са­мо и единствено с посещение на мачове, с пълно себераздаване по трибуните, със заку­пуването на артикули и го­дишни абонаментни карти остава непроменено. Мне­нието ни, че публиката на Левски не е готова да упра­влява сама любимия отбор, както и мнението ни, че Сек­тор Б може да се самоиздържа – също“, заявиха от „Южна дивизия“ преди завръщането си на стадиона. Тези думи каз­ват много, стига да има кой да се замисли над тях. Члено­вете й обаче седяха в сектор А, а не в Б. Който според тях се е бил превърнал в опора на предишната власт, извличай­ки от това и финансови ди­виденти.

Разделение има не само в сектор Б. И дори умерената организация Тръст „Синя Бъл­гария“ събра доста негативи. Причината – участието й в Управителния съвет на Лев­ски при предишните собстве­ници. За много от останали­те запалянковци от сдруже­нието просто искат да се до­копат до власт. Тръстът е твърдо против модела „Ба­щица“ в Левски, но голяма част от публиката не споделя тяхната позиция и иска някой, който да дойде и да изсипе един чувал с пари. А отделно от това винаги има такива, които не знаят какво искат…

Тези процеси, наред с онези около ръководството на клу­ба са сред причините за опразването на Терена“. И разединиха до крайност феновете.

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]