Какво е ММА и как бе създадено

0

Смесените бойни изкуства или т.нар. ММА ( от английски език mixed martial ) представляват вид боен спорт, в който двама съперници се опитват да постигнат надмощие един над друг, като използват широко разнообразие от позволени техники от различни бойни изкуства. Понятието ( „смесени бойни изкуства” ) е въведено от Рик Блум през 1995г. Спортът включва прилагането на техники от бразилско жиу-житцу, граплинг, бокс , кик-бокс, муай тай , класическа борба , самбо, джудо и др. бойни дисциплини.

Корените на съвременните ММА могат да се открият в началото на 1900-те в множеството състезания по смесени стилове, провеждани в Япония, Бразилия и Европа.

Ранен пример е т.нар „Бартитцу”( Bartitsu ) , бойно изкуство съчетаващо азиатски и европейски бойни стилове и практикувано в Лондон от 1899г. Друг пример са Битките „Вале Тудо” ( Vale Tudo ), провеждани в Бразилия от 1920 година между школата на фамилия Грейси, създала бразилско жиу житцу и школи принадлежащи към други системи за борба и бойни изкуства.

Първите професионални ММА събития се провеждат през 1989г. в Япония от организацията Shooto. За разлика от всички провеждани до този момент, тук организаторите приемат и налагат много допълнителни правила, насочени към повишаване на безопасността на бойците. Няма и следа от първоначалното насърчаване на състезателите един срещу друг в борба с минимални правила.Въведени са категории по килограми, за да са равнопоставени състезателите. Налагат се и ограничания в протичането на срещите ( рундовете са с определена продължителност, а именно 3 рунда по 5 минути ), както и основни изисквания за мястото на провеждане. За защита на ръцете вече е задължително, използването на ръкавици. По тези правила и победата е строго регламентирана: чрез съдийско решение, предаване или нокаут. Мачът може да бъде спрян и по лекарско решение, ако един от състезателите е много лошо ранен или не е в състояние да се защитава адекватно и да продължи двубоя.

Всички тези промени спомагат за превръщането на ММА в официална спортна дисциплина и през ноември 1993г. в Съединените щати състезанията по смесени бойни изкуства (ММА) вече официално са въведени от UFC (Ultimate Fighting Championship ).

В 21 век ММА е един от най-масовите и преподавани спортове с най-бързо покачващия се рейтинг в световен мащаб.