Дербито е като басня без поука

0

Предстоящото дерби между Левски и ЦСКА-София може и да пре­дизвиква лек гъдел у феновете, но ма­чът без никакво съмнение няма да остане в история­та. Новият формат на Първа лига със сигурност е напра­вен с цел да изост­ри апетита на пуб­ликата за футбол и да гарантира пове­че непредвидими мачове. Холандс­ките архитекти на проекта обаче едва ли са взели под внимание факта, че българинът лес­но се отегчава и както не можеш да го накараш

да отиде на една и съща театрална постановка 4 пъти

подред, така и трудно ще го убе­диш да бъде в рам­ките на няколко месеца все на три­буните на един стадион за едно дерби.

Примерът е още твърде пресен, тъй като само преди две-три години съ­що имахме шам­пионат с две фази, който не внесе ни­то свежест, нито разнообразие.

Хората едва ли са забравили и се­зон 2013/14, кога­то имаше разцеп­ване на отборите на две седмици. Това гарантира 4 вечни дербита между Левски и ЦСКА, като инте­ресът към мач №1 на България пада­ше правопропор-ционално на изми­налото време. То­гава първият сблъ­сък между двата отбора събра на стадион „Васил Лев­ски“ 14 000 зрители, а последното дерби записа антирекорд с едва 8600 души по три­буните. Не е труд­но да се прогнози­ра, че и сега дву­боят между „сини“ и „червени“ ще за­пише отстъпление на хората по три­буните. Ако първи­те мачове събраха по близо 20 000 зрители на Нацио­налния стадион, то при положение, че двубоят се „поизтърка“, а и двата отбора нямат ни­какъв шанс за тит­лата, феновете не­избежно ще нама­леят.

Въпреки бойките изказвания от два­та лагера, е ясно, че от мача в ут­решния късен сле­добед не зависи абсолютно нищо. Вярно, при победа Левски почти си­гурно ще си осигури  ­второто място, но това едва ли ще промени генерално позициите на двата отбора и развитието им в близко бъдеще. Успех на ЦСКА-Со­фия пък ще заплете възела за мястото на подг­ласника, но и това ще бъде твърде слаб аргумент, за да не изпускаме мач до края на се­зона.

Неприятното е, че каквото и да стане на терена, ще се говори точ­но два дни и ще се забрави по-бързо от ланшния сняг. Победа за един от двата лагера ще бъде мимолетен триумф,

повод за наздравици сред феновете

и толкова. Така се получава, защото и Левски, и ЦСКА-София не са показали до момента ясна стратегия за бъдещето си. Ако имаше такава, ус­пех в дербито би бил крачка, макар и малка, в правилната посока. При положение обаче, че не знаеш точно къде отиваш, няма как да се загубиш, но и шансът ти да стигнеш на пра­вилното място е нулев.

Дербито утре ще бъде като басня, но без поука. Тъж­ният извод е, че ще има някакъв интерес, но той ще угасне в момента, в който главният съдия Никола По­пов надуе свирката за последния сиг­нал.

Със сигурност и двамата треньори имат ясна идея как искат да изглеждат отборите им на терена. „Сини“ и „червени“ обаче все още нямат стил и няма върху какво да надграж­дат. Честите тре­ньорски смени об­ричат амбициите за изграждане на добри тимове на неизбежен провал. А е известно, че

като не знаеш как да играеш, играеш както знаеш.

Въпреки всичко дербито между Левски и ЦСКА-София си струва. Заслужава да му дадем отново шанс, защото е на­ше, защото е ав­тентично, а и по-голямата конку­ренция е предпос­тавка за напредък. Столичните клубове обаче трябва да стъпят здраво на земята и да пог­леднат смело напред, за да се развият. А първа­та стъпка за това може да бъде направена с хуба­ва победа утре вечер.

Източник: Христо Бонински/ „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК