Героите все още са от Стария Левски! На Новия не му трябват футболисти „ами стават“

0
-
-

Мачът на Левски в Русе бе на път да протече по обичайния начин, но този път включилият се напред защитник Давид Яблонски нямаше шанс да вкара. В кръга на майтапа, този път ударът му по посока вратата на противника не бе с ръка, а по обичайния начин – с глава. Под светлината на прожекторите обаче този път попадна един от така наречените черноработници в състава, а чехът остана на заден план.

Но понеже в Левски в момента няма типични голаджии, няма как да говорим за нетипични такива, какъвто в случая в Русе се яви Васил Панайотов. Странно е при цялата шумотевица около така наречената мащабна и в същото време звездна селекция как изобщо този полузащитник намира място в титулярния състав. Но досега той напълно оправдава събирателния образ на, нека да го наречем – Стария Левски. Панайотов е от така наречените нелоши футболисти, които могат да свършат работа. Но понеже и малкото, което може да прави, го прави добре, той някак си се озова при сините и тихо, скромно и почтено си заработва заплатата.

Замислете се обаче колко играчи от тази категория минаха през „Герена“ през последните години. От тази категория е и Иван Горанов, който преди няколко години бе най-добрият талант в школата на сините и отиде в Берое като подарък плюс 200 хиляди лева откупваща клауза, която Левски плати на старозагорци за крилото Тодор Христов. Който също е от тези, които стават и, общо взето, не са лоши. То не беше Старокин да му се молят да преподпише, то не се връщаха няколко пъти Даниел Димов, Данчо Милиев и кой ли още не игра в Левски, само защото бе вкарал два гола или вдигнал три корни някъде в Берое или Черно море. Ами за Старокин, който също е нелош футболист и може да свърши работа, Георги Иванов набута Левски с около 600 хиляди лева само за трансферна сума по посока Черноморец, отделно от това са заплатите му.

На „Герена“ трябва да са наясно, че с привличането на Делио Роси не би трябвало да има повече футболисти от категорията „ами стават“. Ето, онзи ден една от звездите на Черно море – Александър Цветков, казва, че в отбора се играело трудно поради голямото напрежение. За същия този футболист това лято Даниел Боримиров и Николай Митов направиха пътека до Варна, за да го вземат в Левски. Дори се бе оформила някаква сага, която приключи с официално изявление на Черно море и самия футболист, че той остава там и относно Левски няма да има последващо развитие. Е, как такъв играч, който му е напрегнато в Черно море, ще бъде фигура в Левски. Затова и сега Делио Роси ще предпази касата на сините от разходи за играчи, които „ами стават“. И когато в съблекалнята на тима вече няма играчи от Стария Левски, вече можем да говорим за Новия Левски.

В Новия Левски, бъдете сигурни, в стартовия състав няма да има, или по-скоро не би трябвало да има място за минаващия за любимец на феновете Роман Прохазка. Нищо лошо за него, но той в момента играе на тавана на възможностите си. А сините трябва да правят отбор, който е доста над нивото на Прохазка, който трудно може да излъже играч и изобщо много неща са му трудни. Да, и той не е лош, вадил е кестените от огъня, но той и героят от Русе Панайотов трябва да са максимум резерви в Новия Левски. А ако Александър Цветков бе привлечен от Черно море, също щеше да е на пейката, тъй като се предполага, че напрежението на „Герена“ щеше да му се види тройно и четворно. И щеше да му е още по-трудно да играе.

Наскоро сините се освободиха от трима чужденци, заплатите на които сумарно надвишаваха 50 хиляди лева. А в Лудогорец всеки един от титулярните единайсет получава повече от тези пари на месец. Значи, ако в Левски наистина искат следващия сезон да бъдат реални претенденти за титлата, трябва автоматично да забравят за футболисти, които „ами стават“, и да преминат на по-високо ниво. Точно затова Делио Роси има задача в предстоящата зимна селекция да не прави грешки и да вземе само такива, които няма да се оплакват от напрежение и ще имат манталитет да играят в титулярния състав на сините. И като започнахме с обичайни и необичайни голмайстори, ще завършим с това, че Левски на всяка цена трябва да вземе нападател от такава категория, че Буш и Мапуку да бъдат най-много резерви. С такива, дето правят по един запомнящ се мач в месеца, но иначе „ами стават“ и биха свършили работа, няма как да стане. И не е редно Делио Роси да го отнася за дългогодишна грешна стратегия при селекцията.

Източник: Желю Станков/ „Тема спорт“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]