Време е за ваксина срещу грип – вижте съветите на фармацевтите

0
-
-

В бургаските аптеки вече са заредени новите противогрипни ваксини. Най-подходящото време за поставянето им е именно сега – през месеците октомври и ноември. Препоръката е свързана с факта, че организмът ще има достатъчно време да изгради имунитет, в същото време хората са все още здрави – условие, което е задължително за ваксинацията, поясняват епидемиолози.

От грип всяка зима се разболява поне един от десет човека, голяма част от които правят усложнения, най-често пневмонии. С голяма вероятност да ги развият са децата в ранна и училищна възраст, хората над 60 години и хронично болните. Затова всяка есен здравните власти призовават те да се ваксинират.

„Тази зима се очаква да ни атакува нов грипен щам „Мичиган“, който ще замени досегашния „Калифорния“, известен още като свински грип. Малко хора са се срещали с него, така че у нас няма изграден обществен имунитет срещу него“, информира магистър-фармацевт Красимира Благоева, управител на аптека „Фаркол Славейков“. По данни на Световната здравна организация сред другите очаквани щамове са „Хонконг“ – от тип А и от тип Б – ““Бризбейн“ и „Пукет“.

Новите ваксини комбинират грипни щамове, отразяващи циркулацията на патогените и прогнозите за разпространението им през тази зима. „Имунизацията е личен избор на всеки. Тя е особено препоръчителна за рисковите групи. Предпазва от грип, а в случай, че се разболеем, няма да развием усложнения, което, всъщност, е най-опасно при грипната инфекция“, подчертава магистър фармацевт Благоева.

Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Лекарите препоръчват ваксина да поставят деца и възрастни с хронични белодробни заболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др., с хронични сърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност и др., с хронични бъбречни заболявания, анемии, намален имунитет. Полезно за здравето би било и за лица, работещи в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване като училища, здравни заведения, градски транспорт, големи предприятия. Разбира се, тези, които не желаят да се ваксинират, могат да разчитат на други средства като витамини, имуностимуланти, билки.

В Имунизационен кабинет на РЗИ–Бургас вече се поставят противогрипни ваксини. Това може да се направи и при личните лекари. Не забравяйте, като купите ваксината да я съхранявате в хладилник, предупреждават фармацевти.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]