Ваня Стамболова става треньор

0
-
-

Една от най-успешните лекоатлетки на България в последните години – Ваня Стамболова, става треньор. Тя ще се занимава с деца, информира „Народно дело Седмицата“.
Преди година тя създаде свой клуб – Тангра, който е със седалище в София. Варненката обаче възнамерява да го премести в родния си град и да започне да тренира дечица.

„Напоследък откъм тренировки малко по-леко го давам и започнах постепенно да се ориентирам към треньорската дейност. Имам желание да работя с дечица от най-ранна възраст като им давам началното обучение – още от детската градина и първите класове в училище. Много хора казват, че на тази възраст дечицата са прекалено малки за спорта, но аз не съм на това мнение, сподели европейсата шампионка на 400 м от 2006 г. пред „Народно дело Седмицата“. – Преди две години работих в София окръг по проект на Министерството на младежта и спорта с деца от детски градини. Тогава видях как бяха още малко неориентирани в първите тренировки, но в края на периода имаха много голямо желание да се занимават с лека атлетика, а и резултатите им се повишиха. Искам да сляза с възрастта надолу, защото вече и времената са по-различни – децата наблягат на компютри, телефони. Желанието ми е да мога да ги запаля в най-ранна детска възраст.“

„Прави ми голямо впечатление, че децата имат желание да се движат и да спортуват. Запалват се по щафетните игри, където има най-много разнообразие – с бягане, скокове. Първоначално смятам да работя сама, тъй като създаденият от мен Тангра е все още прохождащ клуб. Ако нещата се получат, понататък мисля да взема и други терньори, които да ми помагат. За база съм си набелязала салона на едно училище, който да ползваме през студените месеци, а след това искам заниманията си да ги провеждаме навън. Във Варна има условия за това“, обясни 34-годишната лекоатлетка.