Български треньор замесен в допинг скандал в щангите

0
-
-

Българският треньор по вдигане на тежести Диян Дейков, който от началото на годината работи с виетнамския национален отбор, бе замесен в нов допинг скандал в този спорт, след като състезателката от тима Ти Фуонг Дуонг (до 75 кг) е хваната със забранени стимуланти, съобщава novsport.com. 20-годишната националка е дала положителна проба на Азиатските игри в Катманду (Непал), където тя завърши втора в категорията си и грабна сребърен медал. В пробата на тежкоатлетката е намерен анаболният стероид 19-норандростерон.

За сега състезателните й права са временно спрени от страна на Международната федерация (IWF) до отваряне на „Б”-пробата на спортистката или изясняване на случая.

„Във всеки случай, когато се установи, че състезателят не е извършил нарушение на антидопинговите правила, съответното решение също ще бъде публикувано на страницата на световната централа. IWF няма да прави допълнителни коментари по случая, докато той не бъде изяснен”, се казва в официалното становище на международната федерация.

Диян Дейков от години работи в чужбина, като според информация от сайта на българската федерация по щанги се подвизава главно в Албания и Виетнам.

От 1 януари 2017 г. той е начело на националния отбор на Виетнам, като подготвя и мъжете, и жените, съобщава сайтът от родния град на наставника Добрич – „Център спорт“. До тогава той бе начело на отбора на юношите в същата държава.

Любопитен е и фактът, че Дейков бе помощник треньор в екипа на Пламен Аспарухов преди олимпиадата в Пекин, когато с допинг изгоря целия ни национален отбор.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]