БФС закъса сериозно с парите

0
-
-

БФС не може да осигури никакъв ръст на средствата, с които разполага в последните години. От 2014 година насам бюджетът на централата е около 11 милиона лева.В същото време разходите растат постоянно. Това се налага заради изискванията за инвестиции в нови програми на школите, както и за изграждането на нови бази в някои от градовете. В същото време административният апарат на централата също расте, което допълнително удря по разходите.
БФС не може да си осигури сериозен спонсор, който да налива поне 3 милиона лева годишно. В момента има няколко договори, които осигуряват определени лимитирани средства, без обаче да има стабилна компания-партньор. Освен от спонсори централата си осигурява бюджета с пари от УЕФА, програми на евроцентралата, такси, проценти от ТВ правата, както на Първа и Втора лига, така и на националните отбори. Пари влизат и от продажба на билети, маргетинг и отдаване на рекламни площи. Явно е обаче, че тази средства не стигат в последните една-две години. БФС изпитва постоянно трудности по финансирането на цялостната си дейност. Вече е и почти невъзможно да бъде нает треньор със сериозна заплата от чужбина.
Основна причина за проблемите идват от слабото представяне на националните отбори. България не се е класирала на голямо първенство от 2004 година. Това удря все повече по касата на БФС.Ако националите бяха направили чудото да вземат виза за Русия 2018 година, това щеше да означава златен дъжд за хората от Кърниградска.Чистата премия за всеки участник е 2 милиона долара. Допълнителни средства се осигуряват и за самото участие в първенството- около 1,5 милиона долара. Освен това клубовете получават и компенсации за играчите, които участват в първенството. Много по-лесно ще се намерят и спонсори, като контрактните договори ще бъдат и на по-изгодни нива. Авторитетът на националния отбор ще се вдигне. Това означава и още приходи от тв права, маркетинг и допълнителна реклама. Общият ефект се изчислява на около 9 милиона лева. Тези пари обаче ги няма и БФС ще трябва да разчита на традиционните си изтомчници на средства.В последните години централата партнира с ММС. Държавата осигурява допълнителни средства за ДЮШ и за базите, което е глътка въздух в тежката ситуация. Беше даден и терен за изграждане на национална база в Бояна. Без тази помощ ситуацията вече щеше да е драматична.