Ботев (Пд) ще покаже, събужда ли се Левски (вероятни състави)

0

Стана ли пo-атакуващ Левски? Доближиха ли се сините дo нивото на Лудогорец и ЦСКА
след като привлякоха 7 нови? Как промени тима Делио Роси, успя ли да събуди италианецът спящия гигант? Отговори на тези въпроси ще бъдат дадени от сините в днешното домакинство на Ботев Пловдив. Столичани показаха силни резултати в последните си контроли, но съперниците в тях бяха от ниско ниво. Какво да очакват феновете на Ботев, след като тимът катастрофира в последната си проверка и падна с 0:3 от втородивизионния Ботев Враца? Съставът на Николай Киров имаше добро лице през есента и разпознаваем стил. Но се раздели с основния си реализатор Фернандо Виана. Жълто-черните по правило губят на „Герена“. Готови ли са сега за нещо повече?

Феновете ще очакват зрелищен двубой, защото пловдивчани не обичат да се затварят и практикуват разкрепостен футбол. Поне като тактика Левски ще бъде променен спрямо есента. В подготовката Делио Роси пробва 4-4-3, но се очаква днес да заложи на 4-4-2 – с двама на върха на атаката и две крила. Италианският специалист няма въпросителни единствено за вратарския пост и защитата. Под рамката ще е капитанът Божидар Митрев, а пред него ще действат Давид Яблонски и Холмар Ейолфсон. Вдясно на отбраната ще е Милош Цветкович, а вляво се очаква дебют да направи взетият под наем от Рен португалец Афонсо Фигейредо. В халфовата линия и нападението вариантите пред Роси вече са доста. Дори треньорът сам заяви, че играчите са му много и ще се наложи на някои да им бъдат търсени отбори. Почти сигурно като двойка халфове ще излязат испанецът Жорди Гомес и привлеченият от Динамо Букурещ португалец Филипе Нашименто. Васил Панайотов ще остане на пейката, а Нелуц Рошу и Антони Белмонт ще трябва да чакат по-добри дни. По крилата най-вероятно ще действат Роман Прохазка и Жерсон Кабрал – те навъртяха най-много минути по време на контролите. Все пак вместо холандеца може да започне бразилецът Паулиньо. Атаката ще бъде водена от Станислав Костов, а фаворит за негов партньор е Антонио Вутов. Ако Роси се довери на последния, то Обертан и Буш ще са резерви. Ривалдиньо все още не е готов за игра.

Треньорът на Ботев Николай Киров взе само изпитани бойци за визитата в София. В групата попаднаха и трите нови попълнения – Димитър Пиргов (дошъл от Левски), Филип Филипов и Диого Кампос. Но сред 18-те не влезе нито един от талантливите младоци.

Белия също направи корекция по схемата през зимата и от 4-1-4-1 я измени на 4-2-3-1. Очаква се Пиргов да е в центъра на отбраната до Пламен Димов, а като бекове да действат Йордан Минев и Панов. В халфовата линия ще са Бризола и Балтанов, а по крилата ще са Ндонгала и Неделев. В нападение ще е Диого, а зад него Густаво Афонсо. Ако за върха на атаката все пак бъде предпочетен Стивън Петков, то Диого ще мине на левия фланг.

Чия серия ще остане непокътната – тази на Левски, който няма допуснат гол на „Герена“ през сезона. Или пък канарчетата ще останат непобедени в 1б-и двубой (в момента са в серия от 12 мача без загуба в Първа лига и 3 за Купата на България. Е, при 0:0 и двете ще продължат, но това е малко очакван развой. Сините пък имат да си връщат за есента, когато допуснаха да бъдат обърнати в Пловдив.