Битката на ЦСКА за титлата трябва да е до последния миг

0

ЦСКА спечели само точка от първите два кръга в елита и това няма как да не тревожи и разочарова всеки фен на отбора. Много бързо обаче започна отписването на тима в борбата за титлата. Усещам някакво примиренчество у немалка част от запалянковците, но според мен то е прибързано. Смятам, че ЦСКА трябва да атакува с всички сили и ресурси шампионската титла и е ясно, че клубът няма да се ограничи до поддържаща роля. Колкото и клиширано да звучи, сезонът е дълъг и първите неуспешни мачове спокойно могат да бъдат компенсирани в оставащите 34 кръга. Най-важното е 31-кратните шампиони да преследват титлата не само заради 70-годишния юбилей, който ще бъде отбелязан през май 2018-а, но и заради дългия „сух“ период без този трофей във витрината. С две думи – рано е за примирение.

Вероятно най-голямото притеснение на „Армията“, както и сред феновете, е свързано с неяснотата около евроучастието през следващата година. Трябва да отчетем, че все още няма развитие около съдебната процедура по жалбата на ЦСКА. Аз съм умерен оптимист. Умерен, защото познавам кухнята на европейската футболна мафия, но нека не бързаме с окончателните изводи. Още повече че УЕФА многократно е амнистирала вече санкционирани клубове. Не изключвам възможността ЦСКА да получи излаз в Европа още през лятото на 2018 година.

Да, винаги съществува сценарият клубът да бъде ограничен отново. Но дори и това да стане факт, отборът задължително трябва да се бори за титлата. Би се получила интересна ситуация ЦСКА да завърши първи, а Лудогорец да се класира служебно за Шампионската лига… Не един отбор се облажи с евроучастие покрай изваждане на армейците, но след това обикновено няма успехи на международната сцена. Ще е непростимо ЦСКА да направи своеобразен шпалир на Лудогорец и още отсега да се примири, че няма да се бори за титла. Не приемам да се отстъпва от изконните клубни традиции. Битката трябва да е до последния миг.

Разбира се, последствията за клуба след изваждането от Европа през това лято са неизбежни. ЦСКА получи удар, базиран на доноси и инсинуации от България. Беше нарушена подготовката, която планираше върхова форма при евентуално участие в Лига Европа. Не случайно отборът бе толкова силен в контролите в Австрия. Сега има естествен психологически спад у играчите, които неизбежно са загубили емоционалния си импулс и мотивация без европейската сцена. Това е субективно последствие.

А има и обективен резултат и той е съвсем ясен – ЦСКА бе лишен от възможността да генерира свежи приходи от Лига Европа. Бе лишен и от шанса за гръмко завръщане на международната сцена. От една страна, отборът има много сериозен потенциал, а от друга – доста качествени играчи не се съгласиха да подпишат на „Армията“ заради изваждането от евротурнирите. ЦСКА спокойно можеше да стигне до плейофния кръг за влизане в групите, ако не бяха тези ограничения. Като гледам съперниците на Левски, Дунав и Ботев, смятам, че срещу всеки един от тях 31-кратните шампиони имаха по-сериозни шансове.

Най-важното е да се знае, че ударът бе осъществен от душманите на клуба, които добре са си направили сметката. ЦСКА претърпя огромни пропуснати ползи и бе лишен от сериозни приходи. Най-малкото щеше да привлече поне 40 000 зрители общо при два домакински мача в Европа досега. Няма как изваждането от Европа да не се отрази на селекцията и генерално на „Армията“, при положение че Гриша Ганчев през последните две години само налива средства за реанимирането, стабилизирането и развитието на клуба.

Въпреки неудачите с евротурнирите, както и на старта на новия сезон, смятам, че ЦСКА е по-добър от предходната кампания и ще бъде далеч по-конкурентен на Лудогорец. Клубът ще се съвземе и очаквам силен рейд в първенството, а успоредно с това и в турнира за Купата на България, където отборът има всички шансове да спечели трофея.

Георги Атанасов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК