Бивш треньор на Черноморец ще трупа опит в РБ Лайпциг

0
-
-

Красимир Балъков винаги се е стремил да бъде в крак с новите тенденции и методики в треньорската професия. В тази насока е и програмата за първата част на 2017 г., която героят от световното в САЩ през 1994 г. вече окончателно си е съставил.
Той обаче е познат в Бургас като човекът, който закопа Черноморец с огромни разходи и натрупвайки колосални дългове за издръжката в периода 2009-2011 година. За този период бяха изхарчени над 30 милиона лева, без никаква ефективност и спортно-техническа реализация. Сега Бала подготвя своя програма при визитата си в Германия.
Тя е интензивна и натоварена и включва практики в няколко клуба от Бундеслигата. През последните месеци Балъков изгледа на живо много двубои от различните дивизии в Германия. Той бе на мача между „Франкфурт“ и лидера в есенното класиране на III лига „Дуисбург“, където треньор е бившият му помощник в Черноморец, Хайдук и „Кайзерслаутерн“ Илия Груев, а в екипа работи и друг негов ексасистент – Йончо Арсов. Седмица по-късно Бала бе гост на своя съотборник от Щутгарт Фреди Бобич и донесе късмет за победата на „Айнтрахт“, воден от Нико Ковач, срещу претендента за шампионската титла „Борусия“ (Дортмунд) с 2:1. След двубоя Краси разговаря по спортно-технически въпроси с ръководството на франкфуртци, част от което като спортен директор е Бобич.

Интересното в случая е, че „Айнтрахт“, който през миналия сезон се бореше за оцеляване в Бундеслигата, сега е четърти, като показва не само резултатна игра, но и модерна визия на терена. След този двубой легендата на „Щутгарт“ присъства и на срещата между неговия бивш клуб и „Хановер“, които са основни претенденти за изкачване в немския елит. След Нова година Балъков продължава с интензивната си програма, която включва практика през януари в Испания или Португалия, където ще присъства на предсезонната подготовка на няколко германски клуба. Благодарение на своите отлични контакти с Райнер Витмайер, помощник на Краси в „Грасхопър“ (Цюрих) и „Санкт Гален“, а сега асистент в „Херта“ на Пал Дардай, през март Балъков ще бъде за 10 дни в Берлин, където отблизо ще следи тренировъчния процес в столичния тим. За поредна година той се представя на ниво и съвсем закономерно заема третото място в Бундеслигата.

В този период има 2 мача на отбора, които Балъков ще изгледа – на 11 март с „Борусия“ (Дортмунд) и гостуване на „Кьолн“ седмица по-късно. След практиката в „Херта“ Балъков ще усъвършенства своите познания в треньорската работа във втория в класирането на Бундеслигата след първия дял на сезона – абсолютния новак „РБ Лайпциг“. Там човекът, който има тежката дума, е един от бившите наставници на Краси в „Щутгарт“, а сега спортен директор на голямата сензация Ралф Рангник. Под негово ръководство и това на треньора Ралф Хазенхютел тимът се превърна в хита на лигата.
ра Бала

Играе модерно и много ефективно и неслучайно наруши за няколко кръга хегемонията на „Байерн“. Освен това в Лайпциг смело се налагат млади футболисти, на които ще се разчита много и в бъдеще. След разговори с Рангник Краси се е договорил да присъства на подготовката на отбора от Лайпциг за 10 дни във времето, когато има прекъсване на първенствата в Европа заради световните квалификации на националните отбори от 20 до 31 март. За края на април и началото на май е предвиден едноседмичен престой във Франкфурт, където Краси ще проследи подготовката на „Айнтрахт“. Така той ще има възможност отблизо да се запознае с начина на работа на братята Ковач. Помощник на Нико е Роберт.

Балъков смята, че отборите, които е избрал да наблюдава, са сред тези, които определят новата вълна в развитието на немския футбол. Според него те играят разкрепостено, използват нови концепции и това явно води до добри резултати в изключително трудното и натоварено първенство на Германия. След края на сезона любимецът на феновете на „Спортинг“ (Лисабон), „Щутгарт“ и националния отбор на България ще бъде на разположение за нови предизвикателства в треньорската професия.