Без Иван Марков на Световното

0
-
-

Двамата най-успешни български щангисти през последните десет години, бургазлията Иван Марков и Ивайло Филев няма да участват на световното първенство в Анахайм (САЩ). Надпреварата ще се проведе от 27 ноември до 5 декември. Ветераните не влизат в плановете на националния селекционер Иван Иванов.

„Иван Марков все още се възстановява от операция на коляното – коментира старши-треньорът на представителния тим. – Дълго време не тренираше. Вече е с отбора, но няма да е готов. Тежестите, с които работи, са много малки. Говорих и с Ивайло Филев. Той не се е отказал, но вероятно ще се опита да се завърне за европейското първенство догодина. Това е целта и пред Марков.“ Иван Марков е брат на олимпийският вицешампион от Сидни 2000 година – Георги Марков.

Филев е европейски шампион от Тирана през 2013-а. Той има и бронзов медал от световното първенство в Чангмей (Тайл) през 2007-а. Марков има два сребърни медала в двубоя от мондиалите през 2013 и 2014. Той спечели и европейската титла преди три години. За последно Марков вдига на Евро 2017, но записа нула. На състезанието талантливия бургазлия имаше проблеми с контузия, но въпреки това реши да участва.

„Засега подготовката върви по план. Щангистите са здрави, но не можем отсега да прогнозираме резултати или медали. Още не са излезли заявките на конкуренцията – обясни предпазливо Иван Иванов. – Със сигурност няма да имаме пълен отбор. Ще работим с тези, които бяха на европейското първенство през тази година.“

Васил Господинов (105 кг) спечели сребърен медал в двубоя от шампионата на Стария континент през 2017-а в Сплит (Хър). Стилян Грозев (62 кг) остана трети в изтласкването.

Все още не е окончателно изяснена ситуацията около прословутата глоба, която Международната федерация по вдигане на тежести иска от България за последния допинг скандал с наше участие през 2015 г. Спортният арбитражен съд в Лозана вече веднъж присъди за нашата страна. Въпреки това преди месец руската агенция ТАСС обяви, че отново сме наказани за 12 месеца, защото не сме платили санкция от $500 000.

„Това е работа на адвокатите“, коментира Иван Иванов.