Ангел Стоянов: По мен се храчеше, завеждам дело!

0

Г-н Стоянов, защо в продължение на повече от 3 месеца мълчахте и не отговаряхте своевременно на поредицата обвинения към вас?

Исках прокуратурата да разбере дали аз съм злоупотребил с правата, произтичащи от поста, който заемах. Само за глобалното затопляне не са ме обвинили още, но се надявам, че хората са разумни и разбраха за какво става въпрос. Аз не бълвам нещо, което не е проверено и нямам доказателства за него. Предпочетох първо да се произнесе оторизиран орган и след това да се появя и да кажа мнението си. Точно поради тази причина не съм говорил абсолютно нищо в продължение на 3 месеца.

Какво следва оттук нататък?

С адвоката ми ще заведем дело в Районния съд в Монтана. Много хора ме убеждават да не го правя, казвайки ми, че ще се излее поредната помия. Но по-голяма от тази до момента срещу мен… едва ли? Гърбът ми е здрав. Хората, които обвиняват някого без доказателства трябва да си получат заслуженото, защото иначе ще се помислят за безнаказани, а утре ще има и други потърпевши като мен.

Не се ли притеснявате, че делото ще се проточи?

Знам, че то може да се влачи година, две или три, но няма да отстъпя. Тези хора /визира Теодора Тодорова и Свободин Колев/ и гравитиращите около тях ще си получат заслуженото. Имам прекалено достатъчно доказателства, които не смятам да тиражирам в медиите, а там където трябва – в оторизираните органи. За всичко разполагам с документи, които ще представя в съда. Срещу мен няма нито една жалба от тяхна страна. Това е записано в постановлението от прокуратурата, но то се чете както дяволът чете евангелието. Тези, които ме набедиха си мислят, че отказът е да се образува досъдебно производство срещу тях, но не е така – няма да има такава процедура срещу мен. Всичко беше абсолютна клевета.

А кореспонденцията ви с Теодора Тодорова във Viber?

Пълна манипулация. Това беше потвърдено и от полицията. В България постоянно се тръби, че никой не спазва законите. В един момент се появява някакъв си Дон Кихот, решил да действа според наредбите и някои решиха, че той трябва да бъде унищожен.

Какво визирате?

Чл. 23 от съдийския правилник, където е записано, че човек, който е в управата на футболен клуб няма право да е съдия. В продължение на 6 месеца Теодора Тодорова отлагаше седмица след седмица донасянето на изискуемия документ, че е излязла от управата на футболен клуб Атлетико. Атаките срещу мен започнаха в момента, в който казах, че тя няма да бъде съдийка докато не спази разпоредбите. Документът пък беше представен в деня, когато избухна секс скандала.

В крайна сметка Теодора Тодорова футболен съдия ли е или не?

И това е записано в постановлението от прокуратурата – „установява се, че Теодора Тодорова е била преминала курс за обучение на съдии, но не е съдия при БФС”, следователно не е била в подчинено положение спрямо мен. След като изкараш съдийски курс и издържиш тестовете, трябва да подадеш молба за членство в съдийската колегия на даден областен съвет, било то в Монтана, София, Враца, Видин и пр. В статута на съдиите е записано, че реферите нямат право образно казано „да плюят” по органите на БФС, а ако го правят – има наказания, включително и спиране на правата им до живот. В интерес на истината Тодорова още не е станала съдия, а си позволи да заеме позиция срещу действащия президент на БФС и зоналния председател.

А вие как се разделихте с тях?

Аз подадох молба за напускане. От Боби Михайлов не мога да бъда недоволен. Имах разговор с него и той застана плътно зад мен, но реших в един момент, че е по-добре да се махна, за да не се пречи на работата на областния съвет, защото Тодорова и Колев идваха на съвещания, за да ги развалят, организираха бойкоти и пр. Махнах се, но сега те продължават да се занимават с други глупости. Това ме кара за се замисля, че не съм бил виновен само аз за несполуките им. Още в началото казах в централата, че по време на предизборна кампания ще бъдат атакувани тези, които са най-силни, защото слабите и търпящите критика са си зле и не се нуждаят от още тъпчене. В Монтана нещата се случваха и затова ги разбиха. Много хора решиха, че въпросните двама /Колев и Тодорова/ са правилният избор. Сега напускат млади съдии, има вероятност в града да не се правят повече турнири за девойки – нещо, за което работихме 4-5 г. Последните надпревари обаче, към които нямам никакво отношение, а просто съм бил зрител, се превърнаха в жълта хроника. Не се обсъждат тактика и техника, а интриги и глупости. След като на стадиона няма как да не поздравя Тошко Праматаров, с когото сме играли заедно и сме приятели или треньора Петър Митев от Видин, с когото сме работили. Не мога да се правя, че не познавам тези хора, защото „после ще се говори”. Твърде вероятно е след инцидентите в Монтана отборите от региона да пътуват вече до София, за да участват в турнири за девойки, което ще увеличи разходите им.

Като че ли секс скандалът позатихна за сметка на обвиненията срещу вас в дискриминация, некомпетентност и финансови злоупотреби? Как си обяснявате това?

Хора, които ме обвиняват във всичко това, преди 2 г. не са знаели какво е футбол, но решиха в един момент, че могат да извличат дивиденти от него и по-конкретно от аматьорския. Има свидетели, които в съда ще потвърдят, че Колев и Тодорова са вземали авансово пари за екипировка и пр. Много е болно, защото се позволява на някои, които хал хабер си нямат от футбол, заставам зад тези си думи, да се бъркат в нещата. Аз никога не съм коментирал работата на лекари и други специалисти и не смятам, че всеки, който мисли, че като гледа мач по телевизията разбира от футбол, трябва да се занимава с него. Нека с футбол се занимават футболните хора, за да вървят нещата, а не куцо, кьораво и сакото, с извинение. Тези двамата /пак визира Свободин Колев и Теодора Тодорова/ като искат да „развиват” футбола, могат ли да покажат какъв лиценз имат. Водят треньор от друго място, който не може да направи една загрявка като хората. Да не говорим за това, на което учат децата. Настройват момичетата срещу другите отбори, вкарват в тяхното поведение агресия, вместо да ги възпитават. Тук е мястото да се намесят родителите, тъй като става въпрос за малолетни девойки на по 14-15 г. Не е правилно да се противопоставят децата на Видин и Монтана, на Враца и Монтана и все някой да ни е виновен, а ние винаги да сме правите.

Проявявал ли сте дискриминация по отношение на Теодора Тодорова?

Знам, че има подобна жалба в агенцията за защита от дискриминация, въпреки че там се работи по сигнали. Аз към тази жена не съм проявявал никаква дискриминация. Ако имах подобни намерения щях ли да организирам курс за жени съдии в Монтана? Второ – Теодора Тодорова цяла пролет присъстваше на съвещанията на реферите, без да е член на колегията. Всички арбитри могат да потвърдят това. Трето – тя тичаше с тях на стадиона, когато иска в четвъртъците. Никой не я е спрял за нищо. За каква дискриминация говорим!?

Как ще отговорите на атаките за финансови престъпления?

Финансови престъпления – глупости. Аз не съм ръководил правилно ОС на БФС в Монтана!? Та ние бяхме образец. Нас са на давали за пример. Предизвикал съм бил одит. Резултатът – абсолютно чист. Имаше жалба от Колев и Тодорова в икономическа полиция, че не са им издавани фактури, а се е работило с назначителни писма /б.р. става дума за нарядите на длъжностните лица на мачовете/. Въпросните писма са типови за аматьорския футбол в цяла България – Трета лига, четвърта и пета дивизии. Те са с подпис на председателя и печат. В тях са упоменати сумите. С тези писма може спокойно да отидеш и да си отчетеш парите. В цяла България може, само в клуб Атлетико не може. Как става така? Защо все при тях не се случват нещата? Защо след като парадират, че са клуб и работят в детско-юношеския футбол имат в момента само два отбора от момичета с по 8 мача на година в турнири. В началото на април се отказаха от участие в областните детско-юношески първенства с твърдението, че в Лом им завиждат и се местят в Монтана, което е смешно. Навсякъде където отидат има проблеми. При мен са идвали от детска педагогическа стая в Лом по техния казус. Лошото е, че подлъгаха много хора в Монтана, които им повярваха. Срещу тях също ще заведа дело, защото си позволиха без да ме познават да ме плюят. Не може без да познаваш някой да храчиш по него, защото другият го прави. Имат ли доказателства срещу мен? Да ми покажат поне едно!

От думите ви, като че ли лъха огорчение и обида?

Не ме боли за обвиненията срещу мен, защото знам, че съм прав и ще ги оборя. Всичко това е една помия и манипулация. Боли ме от това, че три години и половина градихме нещо. Аз чувствах областния съвет на БФС като мое дете – съдиите, делегатите, мъжките и детските отбори. 24 часа в денонощието бях на тяхно разположение. Сега, когато виждам, че много от младите рефери се отказват демотивирани, съзирам вината на БФС, който се подведе. Можеше съвсем спокойно да застане зад мен, защото трябва да оценяваш служителите си по тяхната работа. Ако има нещо лично срещу мен, то може да се изясни в прокуратурата и съда. Вършех ли си работата – вършех си я. Пак подчертавам, че не мога да бъда недоволен от съвместната ни работа с президента на БФС. Искам едва ли не отсега да го поздравя за спечелването на предстоящите избори, защото след като има инициативни комитет и хора, които са срещу него като Тодорова и Колев, може да е спокоен за поста си.

Интервю на вестник Конкурент