Живко Желев: Имам цялата спортно-техническа власт! Целта е да се спасим от изпадане

0
-
-

Трябва да се промени манталитетът и мисленето на футболистите на един от новаците във Втора лига – Бдин. Такова мнение изрази треньорът на тима – Живко Желев. Според него играчите му все още не могат да се отпуснат и да покажат истинските си възможности. Малко повече от месец след пристигането си във Видин, той даде интервю пред клубния сайт, в което сподели как усеща обстановката, какви са поставените цели и каква е желаната визия за клуба.

В твоята кариера си бил играч на “Берое”, “Литекс”, “Оцелул” Галац, “Стяуа”, “Интер” Баку, “Славия” и други. Като треньор си бил във “Верея”, “Литекс”, дубъла на ЦСКА и “Янтра”. Разкажи накратко – как започна с футбола като дете – кой от отборите ти като футболист би отличил и защо, и кой от отборите ти като треньор би отличил и защо ?
– Бях на 9 години, когато баща ми, който за съжаление вече не е сред нас, ме заведе на стадион Берое. Треньор в юношеската ми възраст беше Румен Бръников. На 15 години ме качиха в мъжкият отбор на “Берое” с треньор Иван Вутов. На следващата година вече бях собственост на “Литекс”. Всеки един отбор е изиграл важна роля в развитието ми като футболист и личност. С отбора на “Литекс” спечелих всички отличия (индивидуални и отборни) в България. В “Оцелул” Галац разбрах какво е да си чужденец, макар и да си им най-скъпият трансфер в историята, трябва да се докажеш и да си извоюваш мястото в отбора. В “Славия” незабравим спомен ще остане мача с “Левски”, 1:1 на „Герена“. Ако бяха спечелили “Левски” този мач, щяха да бъдат шампиони. В “Стяуа” успях да играя в един европейски гранд и видях какво е организация на всички нива в клуба.

Като треньор бих отличил “Литекс”, поради няколко причини. Всички знаем какво се случи през 2016г. и когато бях поканен да поема отбора на “Литекс”, да започнем от третото ниво на футбола, буквално когато отидох на стадиона, не разполагах с нито един футболист. С помощника ми Владислав Януш за три седмици привлякохме футболисти и дори успяхме да достигнем полуфинал за Купата на България, загубен от “Лудогорец”. По пътя към полуфинала отстранихме “Славия”, “Локомотив София”, които бяха елиминирали ЦСКА в предният кръг и “Черно Море”. Наистина удоволствието беше неописуемо с отбор от Трета лига, събран за по-малко от месец. Спечелихме и промоция за Втора Лига. Другата причина е, че отборът имаше за цел да развива млади футболисти и ако те заслужат да се върнат в ЦСКА. Мисля, че през всичките тези 6 години се справих повече от добре, защото виждам, че след моето преместване в ЦСКА II, се извършиха 3 треньорски промени за година и половина. Но това не ми пречи, като се изправя срещу бившия си отбор, да го побеждавам всеки път!

Вече си старши-треньор на “Бдин” Видин малко повече от месец. Какви са ти първите впечатления от клуба и работата в него ?
– Да, наистина е така, малко повече от месец съм в “Бдин”. На първо място искам да отбележа отношението на хората, които работят в клуба – посрещнаха ме и ме увериха, че имам цялата спортно-техническа власт. До ден днешен това е така. Всеки се старае да изпълнява задълженията в сферата, която отговаря. Комуникацията между нас я има и е на много добро ниво.

Трудно ли бе решението да застанеш начело, предвид обстановката и настоящото класиране ?
– Трябваха ми няколко часа да обмисля предложението, което ми беше отправено от Жоро Василев – силният човек в клуба. Приех го поради няколко причини: първо в близо 9-годишната ми кариера на треньор за първи път нямах отбор близо 4 месеца и нямах търпение отново да съм на терена и да работя. Да усещам адреналин в официалните мачове. Интуицията ми подсказа, че трябва да започна всичко отначало.

Познаваше ли някой от отбора преди това ?
– Да, познавах.

Каква е перспективата пред клуба тази година ?
– Тук трябва да се каже истината, а тя е, че след лошия старт в първенството целта е една – да се спаси отборът от изпадане в трета лига. За осъществяването на тази цел е необходимо пълна отдаденост на абсолютно всички служители в клуба – футболисти, треньори, директори, ръководители и т.н.

Имаш опит и в други отбори, като “Литекс”. Къде виждаш “Бдин” цялостно като организация и спортно-технически реалистично в класирането ?
– Като отбор, който не се е състезавал в професионалният футбол от доста години, изпитваме трудности, но се стараем да ги разрешаваме в движение. За всеки отбор, който няколко години се е подвизавал в аматьорският футбол, първата година е най-трудна. Нужно е търпение и вяра, че всяка една трудност може да се преодолее.

Кои според теб са силните страни на отбора и къде има нужда от повече работа ?
– Всичко е в манталитета и мисленето на футболистите. Ако успеем да го променим, да има тактическа дисциплина, слабостите, които имаме, ще бъдат компенсирани.

Работи ли се вече по евентуална селекция за пролетния дял ?
– В момента цялата енергия ни е насочена към основната цел, а тя е да се взема максимум от всеки един мач, който остава до зимната пауза в това число и мачът за купата на България.

Има ли деца от ДЮШ гарнитурите, които могат да влезнат в представителния отбор още този сезон ?
– Коко и Роби тренират с първият отбор, но като цяло на този етап освен тях двамата други юноши не са качвани.

Свикна ли вече в града и живота в него ?
– Да, свикнах. Приятно съм изненадан от инфраструктурата на града. За последно бях във Видин през 2016г. Вижда се, че градът има развитие.

Пожелай на читателите и привържениците на “Бдин” нещо.
– Пожелавам им в личен план да са живи и здрави. Апелът ми към тях е да подкрепят отбора и да бъдат по-търпеливи и позитивно настроени към всички в клуба. Всички искаме нещата да се случват сега и веднага, но всяко ново начало има своите трудности, през които трябва да преминем всички заедно. Тяхната подкрепа е важна за отбора !

loading...