Застреляха футболист на Нефтохимик

0
197
-
-

Историята на Нефтохимик познава много превратности и драми. Един епизод, който попадна преди повече от две десетилетия в криминалните хроники обаче изглежда почти забравен. Това е историята с убийството на младия футболист на клуба Станимир Стоянов. Действията се развиват в първите години на идващата демокрация. Кота спорт ви връща в онези драматични времена.

22-годишният Станимир Стоянов е застрелян на лов като играч на „Нефтохимик“. На 20 август 1993 г. отборът е на подготовка. Станимир лъже  треньорите, че ще държи изпит. Пускат го за 24 часа и той запрашва със съселяни на бракониерска хайка. Действието се развива край родния град Средец.
Няма пушка и ловен билет и тръгва с незаконно оръжие. В 17.45 се отдалечава от групата. Проехтява изстрел и Станимир рухва, пронизан от три сачми. Първата му засяда в китката. Втората също не е фатална. Но третата се забива смъртоносно в белия дроб. Аверите не се трогват. Те уж викат помощ. Но човекът с кола най-напред си полива доматите, а после благоволява да пристигне. Сетне ловците оставят агонизиращия Станимир с човека, който го прострелва. Вместо да откарат ранения в болницата с автомобила, те отиват да дават показания в полицията. Затова линейката идва след три часа.
Станимир вече е мъртъв. Накрая се оказва, че организаторът на бракониерската хайка дължи на жертвата 40 000 лв. Тази нишка не се разплита. Делото се точи десет години. Убиецът получава условна присъда, а бащата и майката по 200 лева кръвнина.