Заради системна употреба на алкохол: Плашат с изваждане Пената и Гаганелов! Котков и Георги Соколов отнасят най-тежки санкции

0
da pomognem na marti (1)
-
-

По време на комунистическия режим в България са се случвали странни неща във футбола ни. Любопитно каре от спортен вестник с над половинвековна давност ни предизвика да съживим архивите. Става дума за есента на 1966-а година, когато въпросното каре дава информация за наказания, както и последни предупреждения за санкции на някои от най-великите български футболисти по онова време. Сред тях са легендите на ЦСКА Димитър Пенев и Борис Гаганелов. Двамата и най-голямата звезда на Славия – Александър Шаламанов – са наказани с последно предупреждение за спиране на правата им поради употреба на алкохол.

Сред най-тежко санкционираните обаче са други. Става дума за символа на Локомотив Сф – Никола Котков, както и легендата на Левски – Георги Соколов. Те двамата, плюс преминалия от Марек в Левски нападател Трайчо Спасов, както и Петър Величков от Черноморец Бс (тогава Ботев), са уволнени в качеството си на футболни инструктори.

Както е известно, по онова време футболистите се водят аматьори, като са зачислени фиктивно на работа в някое предприятие. Та въпросните играчи са уволнени за „системно нарушаване на личния и спортен режим и за системна употреба на алкохол“. Освен това им се отправя последно предупреждение, че ако продължават в същия дух, ще им бъдат отнети въобще състезателните права.

Пената и неговият баджанак Борис Гаганелов обаче са в групичката на само предупредените, без да търпят някаква санкция. Компания в този списък, освен споменатия Александър Шаламанов, им правят още двама играчи на Локомотив Пд и един на Спартак Пд и още един на Славия.

2

Източник и снимка: „Мач Телеграф“