ЗАПОЧНА СЕ: Волейболният ни елит поиска смяна на властта! Алармират за рекет, изнудване и натиск

0

Президентът на волейболен клуб Левски Волей – Владимир Николов, официално обяви в компанията на четирима други представители, Тя е подкрепена от 10 от водещите клубове в страната. Това са ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин Разлог, Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица. Всички те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Лазаров.

„Аз не се чувствам комфортно, когато трябва да говоря. Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището в българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото”, започна Владо Николов.

„Вярваме, че имаме нужда от федерация, която да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана – клубове, национални отбори, спонсори и фенове”, допълни Владимир Николов.

„Ще бъде много трудно да се свика това общо събрание. Както каза Сашо, се пращат знайни и незнайни емисари, които заплашват клубове. Предлагат се материални облаги на други такива, а най-страшното е, че на това събрание ще присъстват 30 „мъртви” клуба, които са там само да гласуват. Точната бройка ще я имаме скоро, но не са един и два, а повече от 20. Те не развиват дейност, а имат право на глас. Отправям призив към всички хора, които се занимават с волейбол. Не се страхувайте и не се поддавайте на провокации. Гласувайте за това, което мислите, че е по-добро”, каза още Владо Николов.

„130 клуба трябва да гласуват. Ясно е за какво направиха събранието на 20-и декември, за да махнат Любо Ганев от УС и да не може да бъде кандидат на опозицията. Ние търсим човек върху, който да се обединим и да изпълни промяната, която искаме. Те не могат да махнат целия управителен съвет. Ние не сме достатъчно опитни като господин Лазаров в тези апаратни игри. Опитахме се и разбрахме, че тези номера ги употребява и използва перфектно. Ще опитаме да минимализираме тези намерения, които така или иначе ги знае, но Владо каза – трудно е.

„Обединили сме се на 99% клубовете в Суперлигата, но нашият глас е същият като тези „мъртви” отбори“, допълниха от Изпълнителния комитет. „Един човек сега води всички неща във волейбола – Станислав Николов. На отделните постове различни хора напуснаха, а федерацията чака накъде ще задуха вятъра. Зная от първо лице, че треньори, статистици и физиотерапевти им се дължат над 100 хиляди лева. Това е само при мъжете – при жените, не зная“.

„Със сигурност знам за треньори, които повече от пет години им се дължат пари от БФВ. Да, Камило Плачи има да взима две заплати – недопустимо е. От Левски има четири момчета, които тази година работиха в националния. Четиримата имат да взимат пари и заплати, и то повече от една, което е… Очевидно е, че федерацията, в лицето на Лазаров, не се справя с финансите. Дължат се пари на всички клубове, на хотели, на доставчици и оправданието е няма пари”, акцентира още Владо Николов.

Президентът на волейболния клуб Марица Пловдив Илия Динков сподели, че до Изборно Общо събрание може да се стигне, ако 1/3 от клубовете или 130 клуба поискат тази смяна и го заявят.

Илия Динков, който е част от настоящото ръководство на федерацията по волейбол, заедно с Александър Попов и Владимир Николов открито заяви намерението си за промяна в ръководния орган и сваляне на Данчо Лазаров.

„Този инициативен комитет не е от вчера или миналия месец, това зрееше в последната година. Все очаквахме нещата да тръгнат по друг начин, изглежда нещата няма да се случат без изборно Общо събрание. 10 от водещите клубове са част от този комитет. Това са: ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин Разлог, Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица”, заяви Илия Динков.

„Трябват ни подписите на 1/3 от клубовете. Т.е. 130 клуба. Ако УС не вземе решение при събирането на тази подписка, ще се стигне до съд”, коментира още Динков.

Старши треньорът на волейболния ЦСКА Сашо Попов разкри, че от страна на федерацията се налага рекет и изнудване към клубовете заради появилия се Инициативен комитет за промяната на ръководството на Българската федерация. Представители на този Инициативен комитет говориха открито на пресконференция за евентуалните действия, които ще предприемат.

Сашо Попов внесе яснота около предстоящите стъпки и намерения на хората, които искат да свалят Данчо Лазаров от власт.

„Знаете позицията на ЦСКА през годините, тя заедно с Марек е била неотклонна през последните 10-15 години. Представете си докъде сме стигнали, че да се съберем толкова много. Времето е настъпило. В момента федерацията отново работи по начина по който е работила през последните години. Представители на федерацията са тръгнали да изнудват, да заплашват, но не разбират, че времето е друго. Към малките клубове е адресиран рекет. Притесняваме се, само за това се говори в малките градове, това е феномен, който се случва сега и пред нас. Само за това се говори, за натиска”, сподели Сашо Попов.

„Ако успеем да инициираме извънредно Общо събрание, няма да бъдем реваншистки настроени, тези, които не са на масата, не значи, че са наши врагове. Всички, които работят, ще продължат да го правят. Това, че са на различна позиция в момента не означава нищо. Преди няколко години при подобна организация имаше далеч по-крути мерки, никой не работи във федерацията, никой за нищо не става. Има огромно количество клубове, които задължително трябва да продължат да работят. Малцинство са тези, които са там, само за да вдигат ръка в подкрепа на Данчо Лазаров. Ако успеем да изберем нов президент, работещите малки и големи клубове трябва да бъдат спокойни и свободни.”

Сашо Попов даде някои насоки в каква посока ще се работи, ако успеят да сменят ръководството и статуквото:

„Първата точка е прозрачност на федерацията. Трябва да се сложи ред с външен одит. Задължително е бъдещият председател да има мандатност. Това е обществена структура, трябва да бъде с 2 мандата.”

„Една треньорска комисия, която никога не е била налице във федерацията, която да поеме задължението да определя треньори на всички национални гарнитури. Абсолютната финансова и институционална самостоятелност на Суперлигата на Висшата лига. Скаутлигата трябва да продължи да функционира.Откъде финансиране? Важен въпрос, тук е най-съществената роля, да се обединим към една фигура, така че крайният продукт да бъде по-добър. Инициативният комитет преговаря с трима потенциални кандидати и до 10 дни тези преговори ще приключат”, каза още Сашо Попов.

„Има хора в УС, които си вършат прекрасно работата. Но голяма част си вършат прекрасно работата. Въпреки тежкото положение, успяваме да бъдем сред водещите спортове в България. Работещите и инакомислещите в този УС не бива да се притесняват. Излизаме сега, за да кажем нашето мнение“, допълни Сашо Попов.