За ЧРД: Черноморец с уникален за България турнир по художествена гимнастика (СНИМКИ)

0

Тазгодишното издание на традиционния международен турнир по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова“ завърши. То се проведе в два дни – събота и неделя и беше уникално за България. За първи път на родна територия се проведе онлайн надпревара, а на това отгоре съдиите даваха своите оценки в реално време, независимо в коя част на България и света се намира състезателят. Освен че подобно нещо за първи път бе направено от роден клуб, то е едва второ в целия свят. Досега единствено руската федерация бе направила такъв турнир.

Любопитно е, че състезанието съвпадна с рождения ден на СКХГ „Черноморец“, който бе и организатор. Бургаският клуб днес празнува 30 години от основаването си, като по случая бе изготвил специални плакети, раздадени на треньори, състезатели и организатори на мероприятието. Почетният президент на клуба – Васил Стоянов – пък получи куп поздравителни адреси за 90-годишния си юбилей, включително и от Илиана Раева. Освен Стоянов, президентът на родната федерация по художествена гимнастика поздрави и СКХГ „Черномроец“ за 30-годишния юбилей.

Интересно е, че треньорката на Левски Триадица, която трябваше да получи приза „Жулиета Шишманова“ при девойките, бе в София. Това обаче внесе допълнителен колорит в състезанието, тъй като тя получи трофея… онлайн. Той й бе „връчен“ от председателя на спортната комисия към Община Бургас – Йордан Георгиев. Другият приз – при жените – лично в злата бе връчен на треньорката на Грация.

Иначе надпреварата се проведе в две части, при перфектна организация от страна на СКХГ „Черноморец“. Бяха спазени абсолютно всички мерки в борбата срещу разпространението на коронавирус. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от COVID-19, в зала „Младост“ не бяха допускани зрители.

Супервайзор на турнира бе великата Мария Гигова, а главен съдия – Росина Атанасова. Последната е главен мениджър на българската федерация по художествена гимнастика. Двете също така наградиха и част от призьорките. Същото стори и капитанката на националния ни отбор – Невяна Владинова.

В надпреварата участие взеха 52 родни грации от 11 клуба от цялата страна. В международния онлайн турнир участничките бяха от 10 държави – Испания, Италия, Македония, Намибия, Португалия, Русия, Естония, Великобритания, Франция и България. Всяка от тях изигра съчетанията си на домашна сцена.

loading...