В Запорожие като при военно положение: Пазят строго феновете на ЦСКА-София заради заплахи

0
cska fenove
Снимка: cska.bg

Българските футболни фенове, които ще посетят реванша от третия квалификационен кръг на Лига Европа между ЦСКА-София и Зоря Луганск в Украйна, ще бъдат строго охранявани от местните сили на реда. Причината за това са закани за агресия към тях от страна на украински ултраси.

„Налично е информация, че преди футболната среща има агресивни намерения към българските граждани, които ще присъстват, и е необходимо да бъдат взети допълнителни мерки за сигурност от страна на партньорските служби тук, в Украйна, за да осигурят безопасния престой на отбора, както и на българите, които ще присъстват на футболната среща. Ангажирани са допълнителни полицейски сили, взети са мерки в районите, в които се намират български граждани, в централната градска част, в хотелите, в които са настанени. Ще има допълнителни полицейски сили преди, по време и след мача в района на стадиона“, заяви Минко Пондев – главен инспектор, началник на сектор Център по сигурността на спортните мероприятия.

При пристигането на отбора и феновете в украинския град Запорожие бяха предупредени да ограничат контактите с местното население и да избягват да напускат хотелите си.

Вчера (14 август) представители на агитките на Днепър Черкаси и Николаев публикуваха снимка в социалните мрежи пред паметника на княз Светослав, известен с нашествията си по българските земи през Х век. „Търсим гостите от София преди мача в Лига Европа“, заканиха се те, но без резултат.

Иначе от българска страна обявиха, че са в постоянна връзка с местните дипломатически служби и препоръчаха на феновете да се движат в групи и да не посещават крайните квартали на Запорожие.

„Нашите препоръки са да спазват плана, който са си предначертали, да посетят футболната среща групово, да не се отделят по единично, да не посещават крайни райони на града и отдалечени от централната градска част места. При проблем е необходимо да се свържат с нас, българските консулски и дипломатически служби в Украйна. Ще им съдействаме с всичко, каквото можем, за да се приберат живи и здрави обратно в България“, допълни Пондев.