В Румъния изригнаха: Така нареченият ЦСКА-София е Литекс! „Инженеринг“ на Гриша Ганчев, съзнателно оставил ЦСКА да умре

2
-

Една от водещите румънски медии – prosport.ro – посвети материал на ЦСКА-София. Повод за това е днешният мач на „червените“ срещу местния ЧФР Клуж. Статията е озаглавена „Нека да знаем малко история! Така нареченият ЦСКА-София, противникът на ЧФР Клуж, всъщност е Литекс Ловеч“.

„Нашият шампион започва груповата фаза в София, където днес среща отбора, който се нарича ЦСКА. Запалените по международния футбол са забелязали, че от настоящия сезон в първия ешелон на България има два отбора с 99% сходни имена – ЦСКА-София и ЦСКА 1948 София.

Очевидно мисълта долетя до сходство между случващото се с FCSB и CSA Steaua малко по-на север, още повече, че и в двата случая става въпрос за спортните клубове, замислени от комунистическите армии на двете страни, след като те са имали лош късмет да попадна под отровните нокти на червената чума.

ЦСКА София има същата година на раждане с Динамо Букурещ
Двете ситуации са сходни само по изявление, но се различават от гледна точка на същността на проблема, както ще се види.

ЦСКА София се появява на 5 май 1948 г. Очевидно футболният отдел е най-разглезеното му дете, чийто отбор се представя най-добре през комунистическия период, печели най-много вътрешни трофеи и има най-доброто външно участие. Не говорим за злоупотреби зад много от тези успехи, това е друг случай в сравнение с основната тема на този материал.

„Инженеринг“ на Гриша Ганчев
След падането на комунистическия режим ЦСКА София имаше много проблемно съществуване, с много повече и по-опасни събития от това на Звездата, преминавайки през много повече ръце на така наречените бизнесмени или мениджъри, за да може накрая да фалират. Това се случи в края на сезон 2014-15, като основната причина бяха многобройните неплатени дългове, които определиха Българската федерация (БФС) да я понижи в 3-та дивизия.

На 04.06.2015 г. на сцената излезе спорният бизнесмен Гриша Ганчев , който е изобретил и финансирал Литекс Ловеч, един от най-добре представящите се екипи от непосредствено посткомунистическия период. Той обяви намерението си да спаси ЦСКА. Но не по правилния начин, така да се каже, а чрез „инженер“.

Вместо да поеме „ПФК ЦСКА АД“, той го остави да фалира. Докато съзнателно е изоставил истинския ЦСКА да умре (той е прекратил дейността си на 09.09.2016 г.), в средата на 2016 г. е използвал лиценза на Литекс за участие в първия ешелон под името ЦСКА-София, докато името Литекс бе изпратен в третата лига. Но този типичен източнобалкански трик не беше съгласен нито от феновете, нито от УЕФА.

Последният, както обикновено, смята „ЦСКА“ на Ганчев за нов клуб, като не му позволява да участва в европейските купи в ранните години, според правилото, че спортният субект трябва да е на поне три години в рамките на федерация на УЕФА, за да може да участва в нейните състезания.

От дълбоко в три стъпки до първа лига
Привърженици и други симпатизанти, които не погълнаха „инженерството“ на Ганчев, не се съгласиха с него, създавайки ЦСКА 1948 София. Това се случи на 19 юли 2016 г., по време на среща, организирана от Централния военен клуб в София. По този повод беше обявено партньорство с Errea. От състезателна гледна точка новият отбор стартира от дъното, от 4-та лига, през 2016-17.

Повишаваше последователно нивото, през 3-то през лятото на 2018 г., през 2-ро през лятото на 2019 г. и през първото, това лято. По-добре казано през пролетта, тъй като българският втори ешелон, прекъснат през март поради пандемията, не беше възобновен, тъй като се счита за окончателно класиране, установено след 21-те изиграни до момента етапа, като ЦСКА 1948 е на първо място. Започвайки от втория ешелон, той игра мачовете си у дома на най-големия стадион в страната „Васил Левски“.

Първият треньор е бившият защитник Валентин Илиев, който е на поста до 4-ия етап на миналия сезон, когато е заменен от Петко Петков. След повишението си в Първа лига, техническата банка е поверена на бившия велик международник Красимир Балъков, чиято предишна работа беше тази на селекционер на българския национален отбор.

От сегашния тим има някои играчи, преминали през българския национален отбор, като Мартин Камбуров, Ивайло Чочев, Галин Иванов, Венцислав Василев, Даниел Младенов или Димитър Пиргов. Трябва да се отбележи и дори да се подчертае, че за разлика от аномалията, която се случва в Румъния с тази, наречена CSA Steaua, българското военно министерство не е използвало лоста в този екип!

Както в Румъния, най-засегнати са привържениците
Точно както се случи у нас, феновете на най-титулуваната българска група се разделиха на две, като всяка партия прецени, че тяхната е истинското ЦСКА. Не е имало съдебен процес, в който някое криво съдебно решение да определя дали сме ние или те самите ние. Българската федерация (БФС) признава ЦСКА-София на Гриша Ганчев като наследник на стария ЦСКА.

Но българските футболни власти са толкова „достоверни“, колкото тези в Румъния, и техните повърхностни решения, предвид как духа вятърът, не могат да бъдат взети под внимание. Само фактът, че няколко отбора с еднакви имена се появяват в едни и същи ешелони, говори всичко за сериозността и достоверността на такива органи. Като доказателство, както писах по-горе, УЕФА няма същата гледна точка като БФС, тъй като ЦСКА-София на Ганчев би бил наследник на стария ЦСКА, което беше очаквано, но не може да го принуди да промени името си.

Трикът за властта. Ние сме просто балканци
Основният виновник за това отделяне е Гриша Ганчев. Ако наистина го беше грижа за ЦСКА, както беше казал толкова пъти, щеше да поеме старата изпадаща група в 3-та лига и след две, може би три години, щеше да стигне до първата, както се случи с този отбор на към протестиращите му и няма да има възражения от никого, нито разкол.

Но защо да не направи номер, защото той е просто балканец? Затова той взе своя Литекс, грубо изтри името му с гума и надписа с молив с тъп връх името „ЦСКА-София“. По тези земи се правят тежки дръжки в сериозни полета, нека вземем предвид футбола, който е просто спорт?

Българската нелепост, малко над румънската
Това, което се случва сега в българския футбол, изглежда трудно да се повярва, но те надминават нелепостта в Румъния. У нас само в Лига 2 имахме такива случаи, с едновременно участие на два отбора, за които се смята, че са потомци на един и същ корен: през 2013/14 г., когато CS Universitatea Craiova и FC Universitatea Craiova бяха в същата 2-ра серия; през 2018/19 с ASU Politehnica Timișoara и ACS Poli Timișoara.

Вярно е, че скоро подобно нещо може да се появи в нашата първа лига. За българите обаче това се случва сега, а на всичкото отгоре те не са първото подобно събитие, защото в изданието на „А“ група от 2005/06 (първата им лига) започнаха Пирин Благоевград и Пирин 1922 Благоевград!“, пишат Даниел Назаре и Резван Тома в prosport.ro.

0 0 votes
Article Rating
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Коко
Коко
3 години по-рано

Желязко голяма подуенска курва си

Дидо
Дидо
3 години по-рано

Истина е! Те дори си признаха за да не плащат стари задължения към бивши играчи!